Dačić o KiM: EU igra dvostruku igru

„Nismo se u Briselu dogovarali da Kosovo bude član međunarodnih organizcija, ali ako to bude deo razgovora, to je onda druga stvar“

Pojedine zemlje EU igraju dvostruku igru i ne žele da se postigne dogovor o Kosova i Metohije u kojem one nisu vodeći faktor, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istovremeno pozdravio pojačanu angažovanost SAD u rešavanju kosovskog pitanja. Dačić je, odgovarajući na pitanje šta očekuje od posete američkog podsekretara za političke poslove Dejvida Hejla Beogradu i da li Vašington preuzima primat u pregovorima, rekao da angažovanost SAD ne može da zameni pregovarački proces, ali da može da pomogne njegovom odblokiranju, ako se ukinu takse Prištine.

„Mnogo delegacija je iz SAD već dolazilo, svi krenu u Prištinu pa svrate i kod nas. Što se nas tiče, ne moraju da dolaze u Beograd, neka reše sa Prištinom da se ukinu takse i mi idemo dalje“, poručio je Dačić u Palati Srbija nakon sednice Međuvladinog komiteta za saradnju između Srbije i Rusije. On je primetio da se pristup SAD prema Srbiji promenio i da se na Srbiju više ne gleda kao na „lošeg momka“, kao i da SAD ne mogu da shvate kako je moguće da Priština neće da ih posluša i ukine takse.

„I meni je to neverovatno, i pomalo sumnjivo, ali ne mislim da SAD igraju dvostruku igru. Ali, to čine neke evropske zemlje jer ne žele da se dogovor postigne brzo i na principima na kojima se do sada razgovaralo i u kojem oni nisu vodeći“, rekao je ministar Dačić.

On kaže i da to što niko ne može da natera Prištinu da promeni odluku o taksama treba da navede one koje su ih podržavali da se zapitaju šta su stvorili. Ministar je primetio da međunarodni zvaničnici da u želji da „povuku uši“ svima priznaju da je Priština kriva, ali zameraju Beogradu što nije dozvolio prijem Kosova u Interpol i što lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, tvrdeći da Srbija tako ometa dijalog.

„Svi koji dođu sa takvom temom, čuće odgovor: sve dok se ne vrati stanje u broju zemalja koje su priznavale Kosovo kao nezavisno pre Brisela Srbija neće stati“, poručio je Dačić.

„Nismo se u Briselu dogovarali da Kosovo bude član međunarodnih organizcija, ali ako to bude deo razgovora, to je onda druga stvar“, podvukao je Dačić.

DAČIĆ: INTEZIVNO SE RAZGOVARA O IZGRADNjI GASOVODA TURSKI TOK KROZ SRBIJU
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je širenje gasno-transportne infrastrukture u sve delove Srbije centralno pitanje i dodao da se ovih dana intezivno razgovara o realizaciji trase gasovoda Turski tok kroz Srbiju.

„Nadamo se da se neće desiti, kao u slučaju gasovoda Južni tok, da neke od država kroz koje gasovod treba da prođe izađu iz ovog projekta“, kazao je Dačić novinarima u Beogradu posle zasedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Rusije i Srbije, čiji je kopredsedavajući.

Magistralni gasovod koji bi trebalo da prođe kroz Srbiju deo je gasovoda Turski tok kojim se gas iz Rusije dovodi u Tursku. Trasa kroz Srbiju trebalo bi da bude duga 403 kilometra, a gasovod bi iz Bugarske ušao u Srbiju kod Zaječara i izašao u Mađarsku kod Horgoša.

Dačić je istakao da je Srbija obezbedila sigurnost u isporuci prirodnog gasa iz Rusije i u potpunosti poštuje obaveze plaćanja isporučenog gasa. Potpredsednik Vlade Rusije i kopresedavajući Komiteta Jurij Borisov rekao je da u projektu realizacije gasovoda Turski tok „ne zavisi sve od nas, već i od Bugarske i Mađarske kroz koje treba da prođe“.

„Dobio sam uverenje od predsednika da je Srbija učinila sve neophodne korake radi realizacije projekta i da je u razgovoru sa njegovim kolegama, premijerom Bugarske i predsednikom Mađarske dobio uveravanja da su 100 odsto zainteresovani za realizaciju tog projekta“, rekao je Borisov.Dodao je da će izgradnja Turskog toka imati ključni značaj za privredu Srbije i ocenio da će Srbija imati mogućnost da podigne konkurentnost, a da će gasovod biti osnov za razvoj različitih grana industrije, kao i da će imati dobiti od tranzitnih taksi.

DAČIĆ: JOŠ SE PREGOVARA O SPORAZUMU SA EVROAZIJSKOM EKONOMSKOM UNIJOM
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se nastavljaju razgovori stručnjaka u vezi sa sporazumom Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom i da je cilj da se što pre završe.

On je novinarima u Beogradu posle sednice Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomiju i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, rekao da su do sada održane tri runde pregovora i da se u toku usaglašavanja oko toga koji proizvodi iz Srbije će se bez carine naći na tržištu Evroazijske unije.

Dačić je objasnio da Srbija sa državama članicama Evroazijske unije već ima potpisane bilateralne trgovinske sporazume, a da se sada pregovara o tome da se na nivou čitave unije potpiše sporazum o slobodnoj trgovini koji bi po broju i obuhvatu proizvoda bio različit od tih sporazuma.

Dodao je da Rusija, koliko je on upućen, ne pravi probleme Srbiji kada je u pitanju stavljanje proizvoda na listu, iako i ona štiti svoje proizvode, ali da se neke druge zemlje članice Evroazijske unije trenutno više zalažu za svoje interese.On je kazao da, pošto su to prijateljske zemlje, treba ih ubediti da dođe do sporazuma koji bi obuhvatio celokupno tržište Evroazijske unije u kojoj su pored Rusije, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija.

Potpredsednik Vlade Rusije i koopredsedavajući Komiteta Jurij Borisov je kazao da će Rusija ubeđivati kolege da je u interesu povećanja sveobuhvatne robne razmene u interesu da se proizvodi iz Srbije nađu na tom spisku roba koje će se uvoziti bez carine, ali da je u pitanju dugoročan proces.

Na pitanje novinara dokle se stiglo za realizacijom sporazuma Srbije i Rusije o korišćenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe, odnosno stvaranju centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije, Dačić je kazao da bi do kraja godine trebalo da budu pripremljeni akti u vezi s tim projektom.

On je istakao da se nuklearna energija neće koristi ni u kakve druge svrhe, osim u mirnodopske, poput koršćenja u medicini.

 

Izvor Večernje novosti, 07. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u