Direktor škole u Beogradu zabranio majice sa likom Gavrila Principa

Direktor naterao momke da skinu majice uz reči da je Princip „majmun koji je započeo Prvi svetski rat”

Unija sindikata škola u Beogradu saopštila je danas da direktor OŠ „Nikola Tesla” u Rakovici Stanislav Stevujević naterao učenike te škole da skinu majice sa likom Gavrila Principa i majice sa natpisom „Dogodine u Prizrenu” uz optužbe da time pozivaju na nasilje i nacionalnu provokaciju.

U saopštenju se navodi da se događaj desio u petak, 1. marta kada je Stevujević naterao momke da skinu majice uz reči da je Princip „majmun koji je započeo Prvi svetski rat”, prenosi Beta.

„Nakon što su skinuli majice, maltretiranje se nastavilo u njegovoj kancelariji tako što im je oduzeo mobilne telefone i insistirao da iz njih izbrišu fotografije sa spornim majicama. Čitav proces ispitivanja se odvijao bez prisustva roditelja, iako su profesori pitali direktora da li da ih pozovu, što je ovaj odbio”, piše u saopštenju.

Dodaje se da su roditelji zatražili sastanak sa Stevujevićem, ali je on to odbio rekavši da za tim nema potrebe.

„Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da ministar prosvete uporno toleriše ponašanje ovog direktora kojeg je i postavio na to mesto u avgustu prošle godine, iako je samo nekoliko meseci pre toga šamarao učenika u prostorijama škole”, navela je Unija i dodala da je taj slučaj zataškan. Unija je ocenila da je ministar prosvete Mladen Šarčević upoznat sa događajima u vezi sa Stevujevićem i upitali da li će se ovoga puta nešto preduzeti.

Član organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda 28. juna 1918. godine. Umro je u zatvoru u Terezinu. Ubistvo prestolonaslednika bio je povod za početak Prvog svetskog rata, i napad na Srbiju.

 

Izvor Politika, 07. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u