Nebojša Popović: Vašington ipak neće srušiti Mila

Amerikanci sada traže nekog novog Mila u Crnoj Gori, ali da on ipak još nije na vidiku, za šta će im trebati još „malo vremena“

Afera „Koverta“, koja je poslužila kao glavni povod za masovne građanske proteste u Crnoj Gori pod sloganom „Odupri se 97.000“ sve više je predmet pažnje dežurnih glasnogovornika američke duboke države zaduženih za Zapadni Balkan.

Da li vlast u Crnoj Gori neko zaista ima namjeru da ruši ili je u pitanju samo operacija blagog disciplinovanja partnera u Podgorici, najbolje razjašnjavaju poruke Januša Bugajskog i Danijela Servera, dva višedecenijska kurira Vašingtona.

Strahove crnogorskog režima prvi je još početkom februara odagnao analitičar vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Januš Bugajski, koji je, komentarišući glasine da iza predsjednika „Atlas grupe“ Duška Kneževića možda stoje Amerika ili Velika Britanija, kazao da Knežević nema podršku ovih zemalja, te da „ne postoji nijedan racionalan razlog da administracije u Vašingtonu i Londonu podrže Duška Kneževića“.

Zašto režim u Podgorici i dalje uživa podršku Vašingtona, malo pobliže je ovih dana objasnio profesor sa univerziteta Džon Hopkins, Danijel Server, koji je, komentarišući zahtjeve organizatora protesta „Odupri se 97.000“ za ostavku čelnih ljudi u Crnoj Gori, poručio kako još nije vrijeme da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podnese ostavku, jer u državi sada ne postoji pronatovska i proevropska opozicija koja je spremna da preuzme vlast.

„Sada nema prostora da se predsjednik Milo Đukanović povuče jer opozicione snage u Crnoj Gori ne dovode u pitanje samo članstvo u Alijansi i ulazak u EU, već i crnogorsku nezavisnost… Bez ozbiljne opozicije koja nije vezana za Moskvu, biće nemoguće za Đukanovića ili njegovu partiju da napuste vlast. Ali taj dan treba da dođe. Niko ne treba da ostane na vlasti zauvijek“, smatra Server, naglašavajući da je proces stvaranja ozbiljne opozicije u Crnoj Gori koja nije pod uticajem Kremlja dugotrajan:

„Za taj proces stvaranja opozicionih snaga koje se neće oslanjati na Moskvu biće potrebne godine. Vrijeme za početak tog procesa je sada. Bitno je naglasiti da oni koji se protive nezavisnosti i članstvu u NATO-u ne mogu činiti ozbiljnu proevropsku opoziciju“, poručio je Server, uz naglasak da ne smatra da proces stvaranja proevropske opozicije treba da sačeka članstvo u EU.

Dakle, ono što Vašington kroz usta ovog analitičara poručuje građanima Crne Gore jeste da sada nije vrijeme za promjene, te da se građani grdno varaju ako misle da su nakon ulaska u NATO oni ti koji se tobože nešto pitaju u Crnoj Gori.

Server Crnogorcima takođe poručuje da zaborave svoj nedostojan ekonomski i ljudski položaj, zažmure na sve očigledne dokaze koje insajder Duško Knežević plasira o nepočinstvima i koruptivnosti aktuelnog režima, te da pričekaju dok SAD do kraja zaokruže proces kreiranja tzv. „lojalne opozicije“, koja će bespogovorno odgovarati Vašingtonu. Ovaj proces će vjerovatno potrajati godinama, ali Crnogorci moraju da shvate da su strateški interesi Vašingtona daleko ispred njihovog boljeg života.

Ipak, nakon najnovijeg istraživanja Nacionalnog instituta za demokratiju iz Vašingtona (NED), koje je pokazalo da su građani Crne Gore ubjedljivo najviše naklonjeni Rusiji i Srbiji, dok najmanju popularnost kod Crnogoraca uživaju NATO I SAD, nastavak podrške Đukanoviću nije toliko začuđujuć.

Tim prije ako se prisjetimo riječi Džulijana Asanža, koji je u knjizi „Dosije Vikiliks“ precizno opisao pravu logu NED-a, ukazujući na riječi Alena Vajnstajna, osnivača i prvog predsjednika te fondacije, koji je 1991. godine priznao da „njeno postojanje označava da aktivosti CIA koje su bile izvršavane u tajnosti u posledljih 20 godina sada mogu da se izvršavaju bez skrivanja“. U praksi to znači da Amerikanci sada traže nekog novog Mila u Crnoj Gori, ali da on ipak još nije na vidiku, za šta će im trebati još „malo vremena“.

Sa druge strane, nema nikakve sumnje da je Duško Knežević već uspio da nanese ogromnu štetu Đukanoviću, te da je svojim angažmanom na Instagramu i u medijima znatno ubrzao proces njegovog odlaska, a takođe ne treba zanemariti ni Kneževićevu ocjenu da bi mu Britanci odmah ukinuli pristup Instagramu i društvenim mrežama da im imalo smeta njegova aktivnost.

Takođe, tu je i nimalo zanemarljiva činjenica da brojne afere znatno otežavaju posao i Đukanovićevim zapadnim lobistima, koji od svojih klijenata u prvom redu zahtijevaju da — što manje privlače negativnu medijsku pažnju. Utoliko, i sama vlast u Crnoj Gori može samo djelimično da bude zadovoljna Serverovom opservacijom, koja zapravo glasi da je stav Amerike da je Đukanović i dalje na vlasti samo zato što još nema ko da ga zamijeni, ali da je taj proces uveliko otpočeo.

 

Izvor Sputnjik, 06. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u