Priština usvojila beskompromisnu platformu; Đurić: Ovo je kraj dijaloga

U platformi se odbija mogućnost korekcije granica ili pregovora o imovini; Vučić zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Skupština Kosova usvojila je Platformu za dijalog sa Srbijom sa 61 glasom za i jednim uzdržanim.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je glasanjem o zakonu i platformi za dijalog o konačnom pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, utvrđena pozicija Kosova sa granicama kao nedodirljivim i očuvano Kosovo onako kako je proglašeno 17. februara 2008. godine, kao nezavisna država.

Usvajanju je prethodilo neslaganje opozicionih stranaka Demokratskog saveza Kosova i Samoopredelenja da se ova dokumenta usvoje po ubrzanoj proceduri.

Oni su napustili sednicu, kojoj nisu prisustvovali ni poslanici Srpske liste, prenosi Beta.

SUTRA SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 8.30 sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, javio je RTS, prenosi Tanjug.

PLATFORMU PRIŠTINE BEOGRAD VIDI KAO NEFORMALNU OBJAVU RATA
Platformu, koju je Priština usvojila, Beograd je još od momenta kada se pojavila prva njena verzija u javnosti doživeo kao neformalnu „objavu rata”, jer je taj dokument bio znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije.

Koliko je usvajanje prištinske platforme komplikuje situaciju oko Kosova i Metohije i o kako ozbiljnom pitanju se radi imajući u vidu moguće posledice – svedoči to što je predsednik Aleksandar Vučić za sutra zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi Tanjug.

Kosovski parlament usvojio je Platformu uz poruku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da su „granice Kosova nedodirljive”, odnosno da to znači „očuvanje Kosova od 17. februara 2008.”, kada je, inače, Priština jednostrano proglasila tzv. nezavisno Kosovo.

Šta znači ovakav dokument i kakvu poruku Platformom Priština šalje, pre svega, očigledno je, Srbiji?

Da je aktuelna vlast u Prištini ne samo zatvorila sva vrata dijalogu i uvažavanju interesa Srbije i Srba na KiM, nego, samim tim, i ugrozila stabilnost na tom delu teritorije?

Kako, inače, drugačije razumeti nameru Prištine da realizuje ovakvu Platformu, pri čemu poručuje da je ona osnova za dijalog sa Beogradom, osim kao direktnu provokaciju Beogradu, koji je više puta poručio da neće dozvoliti napad i ugrožavanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučić je nedavno, na Minhenskom forumu, rekao da je ono što su kosovski Albanci dostavili skupštini kao platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom zapravo – platforma protiv dijaloga.

PLATFORMA PREDVIĐA PRIZNANjE KOSOVA U SADAŠNjIM GRANICAMA
Platforma, koju je izradila Državna delegacija za dijalog sa Srbijom i koja je usvojena u Skupštini Kosova predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica, poštovanje prava albanske zajednice u Srbiji, rešavanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom, ukidanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

„Platforma sadrži uvod, 11 glavnih principa na osnovu kojih će delovati Državna delegacija za dijalog, te poglavlja koja se odnose na značenje normalizacije, evropske integracije, ratne zločine, nestala lica i žrtve seksualnog nasilja, kao i zaštitu prava manjinskih zajednica, sukcesiju i sl”, navodi se u Platformi, prenosi Beta.

Ističe se da je politički prioritet Kosova da postigne sporazum sa Srbijom, koji bi Kosovu omogućio napredak ka univerzalnom priznanju i članstvu u Savetu Evrope, Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.

„Cilj ovog sporazuma je rešavanje svih otvorenih pitanja, što omogućava dvema državama da priznaju suverenitet jedna druge i otvaranje puta Kosova u UN-u i EU”, navodi se u dokumentu.

Na osnovu principa koji su istaknuti, glavni cilj Kosova je da od Srbije osigura priznanje suvereniteta i nezavisnosti, uz pravno-obevezujuća obećanja da će Srbija prekinuti sve aktivnosti koje ometaju Kosovo u oblasti međunarodnog priznanja, da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo i da će odustati od suprotstavljanja prilikom apliciranja Kosova u međunarodne organizacije.

Navodi se da neće biti nikakvih sporazuma ukoliko se ne postigne opšti sporazum.

Ističe se i da konačni sporazum mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, koji predviđa da je „suverenitet i integritet Republike Kosova neosporiv, neotuđiv i neodvojiv”.

Takođe, prava o prirodnim i ostalim resursima, koja se nalaze na teritoriji Kosova, pripadaju ekskluzivno Kosovu i to pitanje nije otvoreno za pregovore.

Dodaje se da na Kosovu neće biti nekog drugog nivoa vlasti osim lokalnog i centralnog.

 

Izvor RTS/Tanjug/Politika, 7. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u