Kina: Huavej je žrtva političke represije, zaštitićemo ga

Kina je preduzela i nastaviće da preduzima „sve neophodne mere kako bi zaštitila legitimna prava i interese kineskih preduzeća i građana“

Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je danas da će Kina nastaviti da preduzima „sve neophodne mere” za zaštitu i odbranu kompanije Huavej.

SAD su zabranile tom gigantu u telekomunikaciji da učestvuje u petoj generaciji mreže mobilne telefonije smatrajući da oprema te kineske kompanije može da se koristi za špijuniranje drugih država.

Američko pravosuđe takođe želi da sudi finansijskoj direktorki Huaveja Meng Vanžu za kršenje sankcija uvedenih Iranu. Meng je 1. decembra uhapšena u Kanadi gde je pokrenuta procedura njenog izručenja SAD.

„Dovoljno je imati objektivni nepristrasni stav kako bi se uvidelo da nedavne akcije protiv jedne kompanije i određenih kineskih pojedinaca nisu samo sudska stvar, vec namerna politička represija”, rekao je Vang, javlja AFP, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, Kina je preduzela i nastaviće da preduzima „sve neophodne mere kako bi čvrsto zaštitila legitimna prava i interese kineskih preduzeća i građana” jer je to odgovornost kineske vlade.

 

Izvor Politika, 08. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u