Miroslav Mišković osuđen na dve i po godine zatvora

Miroslav Mišković je osuđen na dve i po godine zatvora i osam miliona dinara, zbog pomaganja sinu da utaji porez

Specijalni sud u Beogradu proglasio je krivim Miroslava i Marka Miškovića za utaju poreza. Miroslav Mišković je osuđen na dve i po godina zatvora i osam miliona dinara, a Marko Mišković na godinu dana kućnog zatvora i takođe osam miliona dinara. Tročlano veće sudija osuđujuću presudu je donelo većinom glasova, što znači da jedan od sudija nije bio saglasan. Miroslav i Marko Mišković i Milo Đuršaković su ranije zbog nedostatka dokaza pravosnažno bili oslobođeni optužbi da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća.

Miroslav Mišković je osuđen na dve i po godine zatvora i osam miliona dinara, zbog pomaganja sinu da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320 miliona dinara. Marko Mišković je zbog utaje pomenute sume osuđen na godinu dana kućnog zatvora i takođe osam miliona dinara. On mora da uplati 320 miliona dinara u budžet države Srbije na ime neizmirenih poreskih obaveza.

Vlasnik Nibens grupe, koji je učestvovao sa Miškovićima u poslu sa putarskim preduzećima Milo Đuršaković osuđen je na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora i tri meseca i šest miliona dinara. Đurašković i njegovi saradnici moraju u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude solidarno da uplate 2,8 milijardi dinara za nadokandu štete Kruševačkoj fabrici maziva FAM. Ostali saradnici su osuđeni na kazne od šest meseci do tri godine zatvora i novčane kazne. Svima će biti uračunato vreme provedeno u pritvoru, javlja reporterka RTS-a sa lica mesta.

Na presudu koju je sud doneo, tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaće pravo žalbe. To je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu 2017. godine delimično ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje. Miroslav Mišković nije prisustvovao izricanju presude, jer nije ni obavezan da to učini, dok su njegov sin i Đurašković došli da odslušaju izricanje. Đuraškoviću i Miškovićima sud je, inače, danas ukinuo meru zabrane napuštanja boravišta, tako da će im biti vraćeni pasoši.

 

Izvor Tanjug/RTS, 08. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u