Orban: Fides bi mogao da napusti EPP

„Debata bi mogla da se završi tako što bi Fides odlučio da ne bude u EPP“

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da bi njegova stranka Fides mogla da istupi iz Evropske narodne stranke (EPP) usred sukoba oko antibriselske medijske kampanje njegove vlade. Orban je, govoreći za državni radio, rekao da on i dalje smatra da bi EPP trebalo reformisati tako što bi trebalo da se okrene ka antiimigracionoj platformi, ali je istovremeno i povećao izglede da Fides napusti EPP, koji će se sastati 20. marta kako bi razgovarali o tom pitanju, prenosi Rojters.

„Debata bi mogla da se završi tako što bi Fides odlučio da ne bude u EPP. Ukoliko treba da počnemo nešto novo, onda očito prvo treba da razgovaramo sa Poljskom“, rekao je Orban i dodao da vladajuća poljska stranka Prava i pravde nije deo EPP.

Orban je kazao i da je u četvrtak razgovarao sa zvaničnicima EU, a u nedelju planira da poseti glavnu regionalnu saveznicu — Poljsku, kao i da će poljski premijer Mateuš Moravijecki posetiti Budimpeštu 15. marta, preneo je Tanjug.

U četvrtak, lider EPP Manfred Veber zahtevao je od Fidesa da ukloni bilborde na kojima se napada predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

 

Izvor Sputnjik, 08. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u