Vučić sa Hejlom: Stav Srbije biće odlučan, mere u kratkom roku

Vučić je rekao da je Platforma za dijalog, usvojena juče u Prištini, u suštini odluka Prištine da prekine dijalog sa Beogradom

Platforma za dijalog, usvojena juče u Prištini, u suštini je odluka Prištine da prekine dijalog sa Beogradom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić američkom zvaničniku Dejvidu Hejlu. Stav Srbije biće odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa trećim čovekom američkog Stejt departmenta, podsekretarom za politička pitanja Dejvidom Hejlom. Glavna tema razgovora bila je situacija na Kosovu i Metohiji. Hejl nakon Beograda odlazi u Prištinu. Vučić je rekao da je Platforma za dijalog, usvojena juče u Prištini, u suštini odluka Prištine da prekine dijalog sa Beogradom, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika.

Naveo je da je odavno upozoravao visoku predstavnicu Evropske unije Federiku Mogerini i njen tim da usvajanje ovakve platforme ne ostavlja prostor za kompromisno rešenje i da je, samim tim, platforma protiv dijaloga, posebno uz tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine nerazumne i štetne takse na robu iz centralne Srbije.

Predsednik Srbije je rekao da će država Srbija u relativno kratkom roku doneti mere kojima će reagovati na neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na uvođenje taksi i odluku Prištine o prekidu svakog dijaloga sa Beogradom, kao i to da će stav Srbije biti odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst.

Ambasada SAD je navela na svom Tviter nalogu da je Dejvid Hejl pozvao na ukidanje taksi i na zaustavljanje „obostranih provokacija i nastavak dijaloga“.

„SAD pozivaju na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga. Podsekretar Hejl u razgovoru s predsednikom naglašava da SAD cene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose“, napisano je uz fotografiju sa današnjeg sastanka na Andrićevom vencu.

Hejl je uoči dolaska u Beograd rekao da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, i naglasio da SAD neće davati recept za rešenje. Hejl je doputovao u Beograd dan pošto je prištinski parlament usvojio platformu za dijalog, koja sprečava mogućnost postizanja kompromisnog rešenja.

Kako je ranije najavio Stejt department, Hejl će u Prištini razgovarati sa prištinskim liderima o, kako se navodi, „istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom“, te o traženju mogućnosti za postizanje dogovora.

VUČIĆ: ALBANCI NE ŽELE DIJALOG
Predsednik Srbije je u Belegišu izjavio da su kosovski Albanci, usvojenom Paltformom, pokazali da nikad nisu ni želeli dijalog i da ga ni u budućnosti neće želeti, a da će odgovor Srbije biti odlučan, ozbiljan i čvrst.

„Sačuvaćemo i Srbiju i srpske interese i nismo se uplašili ni njihovih pretnji, ni njihovih pomagača“, rekao je Vučić, koji je danas nastavio kampanju Budućnost Srbije, posetom Sremskom okrugu.

 

Izvor Tanjug/RTS, 08. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u