AP: Ključna nedelja za Bregzit

Parlament u utorak treba da glasa o sporazumu koji su London i Brisel postigli krajem novembra o Bregzitu

U Velikoj Britanija ova nedelja će biti ključna za budućnost Bregzita, pošto parlament treba da glasa o nizu tekstova o istupanju zemlje iz članstva u EU. Parlament u utorak treba da glasa o sporazumu koji su London i Brisel postigli krajem novembra o Bregzitu. Za sada je parlament odbijao sporazum, podseća AP.

Ukoliko parlament u utorak ponovo odbije sporazum, premijerka Tereza Mej će u sredu zamoliti poslanike da se izjasne da li žele da zemlja izađe iz Unije bez dogovora. Ako poslanici odbiju i taj predlog, onda će u četvrtak glasati o eventualnom odlaganju datuma Bregzita, koji je predviđen za 29. mart.

Stručnjaci smatraju da odlaganje Bregzita do 2. jula ne bi predstavljao problem, jer tog datuma treba da bude održana konstitutivna sednica Evropskog parlamenta posle izbora zakazanih za 26. maj. Ukoliko bi Britanci želeli da taj period bude produžen posle 2. jula onda bi Velika Britanija bila u obavezi da organizuje izbore za Evropski parlament gde ima 73 poslanika. Ta obaveza bi važila do zvaničnog datuma istupanja Bregzita.

Odlaganje datuma Bregzita, ako se za to odluče Britanci, trebalo bi jednoglasno da odobre sve članice EU, podsetila je agencija Frans pres.

 

Izvor Beta/B92, 10. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u