Luis Mekenzi: Bombe na Srbiju najveća greška NATO

NATO agresija 1999. bila je ilegalna i neopravdana, i ja sam te godine kao mladi penzioner izveštavao za jednu kanadsku televiziju

Agresija NATO na vašu zemlju u martu 1999. ogromna je greška Severnoatlantske alijanse. To što se događalo na Kosovu tokom 1998. i 1999. bio je interni obračun vaših legitimnih snaga bezbednosti sa teroristima koje je američka pi-ar kompanija iz terorističkih uniformi preodenula u borce za slobodu. Ista ta agencija prethodno se uvežbala ratujući za potrebe bosanske vlade protiv Srba. Ta 1999. bila je godina kada je NATO slavio 50 godina postojanja, a nije imao neprijatelja ni na vidiku. Vaša zemlja je zato bombardovana.

Ovo, ekskluzivno za Novosti, iznosi general Luis Mekenzi, nekadašnji zapovednik Unprofora u Bosni i Hercegovini. Kanadski general, koji nije bio čest gost medija na Balkanu, kaže da Večernje novosti nije mogao da odbije. Kada smo ga pozvali, setio se juna 1992. godine – dok se na pisti sarajevskog aerodroma „Butmir“ pod snajperima čekalo sletanje tadašnjeg francuskog predsednika Fransoa Miterana, davao je intervju za naš list:

Tada smo bili mladi i lepi, a sada smo samo lepi!

Kao komandant međunarodnih snaga poznavali ste sve vođe zaraćenih strana. Šta danas mislite o Izetbegoviću, Karadžiću, Mladiću…?
Izetbegović je bio pod velikim pritiscima ekstremnijih članova svog kabineta. Tu pre svega mislim na Ejupa Ganića, koji je konstantno bio trn i u mojoj peti. Verujem da je on i Izetbegoviću bio smetnja. Alija je očekivao da će mu pobedu u ratu obezbediti Ujedinjene nacije, jer mu je to prethodno sugerisao ambasador SAD Voren Cimerman. Zato je i odbio mirovni plan Evropske zajednice iz marta 1992. Kada je u pitanju Karadžić, njegov problem je bio u tome što je, čini mi se, svoje mišljenje često bazirao na mišljenju poslednje osobe sa kojom je razgovarao tih dana. Najčešće je to bio general Ratko Mladić. General je opet bio čovek koji je pokušavao da ispravi sve nepravde nad Srbima od 1389. godine.

Da li Haški tribunal opravdao svoje postojanje?
Oslobađanje Nasera Orića bilo je sramotno. Taj čin je potvrdio pristrasnost suda i to – zauvek.

Kako komentarišete odustajanje haškog tužilaštva od nekih tačaka optužnice u slučaju „Markale“ ili „Vaso Miskin“?
Gledao sam kako se sa srpskih položaja granatira Sarajevo. To su bila granatiranja, a ne bombardovanja. Smatram to za ratni zločin, za koji Mladić snosi odgovornost. S druge strane, neke snajperske i pešadijske zasede i bombaški napadi u Sarajevu su krajnje sumnjivi i nepotvrđeni.

Srebrenica je, po mišljenju mnogih, najveći srpski žig iz rata devedesetih?
U Srebrenici se 1995. dogodio ratni zločin, ali ne i genocid. Prethodno, ratni zločin nad Srbima u selima oko Srebrenice počinile su trupe koje je vodio Naser Orić. Njegove jedinice su izlazile iz enklava koje su štitile snage UN i činile zverstva nad Srbima. To je, takođe, ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori jer su snage bosanskih Srba uredno evakuisale sve civile, žene, decu i starce iz rejona borbenih dejstava.

Mnoge ste iznenadili svojim stavom iz 1999. o situaciji na Kosovu?
Već sam rekao da je NATO agresija 1999. bila ilegalna i neopravdana, i ja sam te godine kao mladi penzioner izveštavao za jednu kanadsku televiziju. Videvši stanje na terenu, još tada sam predložio razgraničenje Srba i Albanaca na Kosovu i da nova granica između dvaju naroda ide od istoka do zapada, na opštoj liniji kroz Prištinu.

Gde je danas Srbiji mesto, na Istoku, Zapadu…?
Nisam političar i ekonomista, ali sam ubeđen da je Srbima i Srbiji mesto na Zapadu. Upoznao sam se sa vašim mentalitetom i talentima koje imaju vaši ljudi. Zvučaće mnogim Srbima šokantno, ali vam savetujem da uđete u NATO bez obzira na greške koje su učinjene. Doprinos Srbije savezničkim pobedama u prošlosti je istorijski nemerljiv.

IZGUBLjEN MEDIJSKI RAT
Posle svih ratova na Balkanu, nad Srbima kao da je ostao trajan žig krivice?
Vaša strana je bila ubeđena da je u tom građanskom ratu u pravu, a krnja Jugoslavija i Srbija posle nikada nije ni pokušala da napravi ozbiljnu medijsku kampanju i dokaže ispravnost svojih stavova na Zapadu. Ispalo je tako da je Srbija, najverniji saveznik Zapada u dva svetska rata, ocrnjena u propagandi i na TV ekranima širom sveta.

 

Autor Dragan Vujičić

 

Izvor Večernje novosti, 10. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u