Sudija specijalnog suda na večeri s advokatom boraca OVK (FOTO)

Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku su već saslušani pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu u vezi sa počinjenim zločinima

Češki sudija Vladimir Mikula, koji se nalazi na listi sudija Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu, uslikan je na večeri u prištinskom restoranu u društvu Arijanita Kocija, advokata bivših komandanata OVK Rustema Mustafe i Samija Ljuštakua.

BIRN, koji je objavio vest, podseća da su Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku saslušani pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu u vezi sa zločinima i mogli bi da budu predmet krivičnog gonjenja.

Advokat Arijanit Koci za BIRN je izneo tvrdnju da je bio na javnom mestu sa suprugom, njenim prijateljima i njenim trenerom iz teretane, i da nije znao da će i Mikula biti za istim stolom.

„Bilo je više od 15 ljudi, grupa osoba koje svako jutro vežbaju u istoj teretani u koju ide i moja žena Merita“, tvrdi Koci.

Navodi se da su iz Haga potvrdili da se Mikula nalazi na listi međunarodnih sudija, objašnjavajući da sudije sa liste „obavljaju sudijske funkcije samo na zahtev i po zaduženju koje izdaje predsednica (Specijalizovanih veća Ekaterina) Trendafilova“.

„Predsednica Trendafilova nije sudiji Mikuli poverila predmet i stoga nismo u poziciji da dajemo dalje komentare“, rekla je Angela Grip, načelnica Službe za javno informisanje i komunikaciju suda u Hagu.

TRENDAFILOVA: MIKULI NIJE DODELjEN NIJEDAN PREDMET
Na sajtu tog suda sa sedištem u Holandiji i međunarodnim osobljem, koji je deo kosovskog pravosuđa, u sredu je objavljeno saopštenje Trendafilove u kojem ona navodi da je „sudija Mikula jedan od 20 sudija uvrštenih u Listu međunarodnih sudija Specijalizovanih veća Kosova (SVK)“, ali da od imenovanja nije dobio nijedan predmet i „stoga nema pristup poverljivim informacijama o aktivnostima Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova“.

„Naglašavam da SVK imaju mandat da se staraju za bezbedno, nezavisno i nepristrasno vođenje postupaka. SVK su čvrsto opredeljena da ispune taj mandat i u skladu s tim i postupaju. Zaštita svedoka jeste i ostaće od suštinskog značaja za Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova“, poručila je Trendafilova.

BIRN navodi da su iz Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) rekli da Mikula trenutno vrši funkciju pravosudnog nadgledanja u toj organizaciji i da stoga „u skladu sa trenutnim mandatom Euleksa, on nema nikakvu izvršnu funkciju“. Iz Euleksa su takođe saopštili da nisu u poziciji da komentarišu Mikuline privatne angažmane.

Na sajtu suda u Hagu stoji da je Mikula od 2011. godine obavljao dužnost sudije Euleksa, a prethodno je od 2007. bio sudija regiona severne Češke, dok je ranije u Pragu radio kao advokat koji je savetovao finansijske institucije.

 

Izvor Tanjug/RTS, 09. mart 2019.

STEFANOVIĆ REAGOVAO: IZUZETI SUDIJU
Samo zbog sumnje da je sudija Specijalizovanih veća Vladimir Mikula večerao sa advokatom Arijanitom Kocijem, koji brani nekadašnje pripadnike terorističke OVK Rustema Mustafu i Sami Ljuštakua, koji su pozvani na saslušanje pred specijalnim tužilaštvom u Hagu, mora doći do njegovog izuzeća, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da je o toj večeri informisan preko medija i da nema više informacija i istakao da, ako je to tačno, onda je potpuno skandalozno da sudija sedi sa advokatima i ljudima koji su osumnjičeni u procesu koji taj sudija vodi.

„Mislim da tu mora doći do izuzeća sudije, taj sudija ne sme da sudi samo zbog sumnje, jer skandalozno je da on sedi sa njima, a da mi verujemo da će doneti neku pravičnu odluku”, navodi ministar unutrašnjih poslova.

On ističe da predsednik suda zbog sumnje da je to tako mora da isključi tog sudiju iz svih postupaka vezanih za ta lica i da je veoma problematično da sudije sede sa advokatima odbrane, jer se, kaže, to ne dešava nigde u svetu.

„Ukoliko ne dođe do bilo kakvog pomaka, onda se opravdano postavlja pitanje kakvu pravdu mi možemo da očekujemo”, navodi Stefanović, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 10. mart 2019.

Pratite nas na YouTube-u