Z. Gabrijel: Merkel mora da ode pre isteka mandata

„Smatram da Angela Merkel nije toliko glupa da sa sobom vuče Kramp-Karenbauer, poput kakvog psa-ljubimca, još dve i po godine“

Nemački ministar inostranih poslova 2017. i 2018. – socijaldemokrata Zigmar Gabrijel – izjavio je da Angela Merkel neće uspeti da se održi na položaju kancelara do kraja tekućeg (četvrtog) mandata.

U intervjuu listu Augzburger Algemajne, podsetio je da je Merkel prošle godine morala da prepusti funkciju lidera Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp-Karenbauer, sa ambicijom da vodi vladu do redovnih parlamentarnih izbora 2021, pa ukazao:

„Smatram da Angela Merkel nije toliko glupa da sa sobom vuče Kramp-Karenbauer, poput kakvog psa-ljubimca, još dve i po godine. Došlo je vreme kada je ljudima potrebno više rukovodstva jer nemačka politika prolazi kroz prelazni period u kojem birači osećaju nesigurnost. Svet se okrenuo naglavačke, pa je građanima potreban političar koji će ih bez kolebanja povesti u pravom smeru“.

Gabrijel je bio i na čelu nemačih socijaldemokrata, a sve što je rekao navodi samo na jedan zaključak: da Merkel nije takav političar. Nije bio do kraja eksplicitan, ali je kritikovao njenu „evropsku politiku“ i ocenio da zvanični Berlin ne odgovara na pravi način na inicijative francuskog predsednika Emanuela Makrona i ostavlja ga da „stoji sa ispruženom rukom“. Gabrijel je evrointegrator Makronovog kova. Zato je upozorio: „Propuštamo poslednju dobru šansu. Možda čak bukvalno poslednju“.

Nemački nedeljnik Špigl objavio je da socijaldemokrate neće hteti da budu u koaliciji sa Kramp-Karenbauer ako Merkelova demisionira pre 2021, a ona postane njena naslednica.

 

Izvor Fakti, 09. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u