Ambasade SAD i VB reagovale na okupljanje Ravnogorskog pokreta u Višegradu

Ravnogorski pokret Višegrad organizovao je tom gradu parastos i polaganje cveća na spomeniku četničkom komandantu, usledile burne reakcije

Povodom obeležavanja godišnjice hapšenja četničkog komandanta Draže Mihailovića nakon Drugog svetskog rata koje je u Višegradu organizovao Ravnogorski pokret, Ambasada SAD u BiH saopštila je putem Tvitera da je „užasnuta pretnjama i nacionalističkoj retorici tokom današnjeg događaja“.

„Takvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da preduzmu neophodne korake, pozabave se ovim pretnjama i učine da oni koji su krivi odgovaraju“, objavljeno je na Tviter nalogu Ambasade SAD u Sarajevu.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild na istoj društvenoj mreži je napisao da su u Višegradu viđene „šokantne scene“.

„Šokantne scene u Višegradu. Mora da je uznemirilo mnoge širom BiH – nadam se da će vlasti sprovesti punu istragu. Govoru mržnje nije mesto u modernom društvu. Krajnje je vreme za okretanje budućnosti, s odgovarajućim poštovanjem za sve strane“, napisao je Fild.

Reagovao je i šef delegacije EU za BiH Lars Gunar Vigemark, navodeći da „današnji uznemirujući događaji u Višegradu, koji glorifikuju nasilje i podstiču mržnju samo udaljavaju multietničku BiH i celu regiju od pomirenja i EU principa vrednosti i tolerancije“.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH, Valentina Incka saopštila je da osuđuje današnja „sramna dešavanja u Višegradu“.

„Nadležne institucije ovo treba da istraže i preduzmu odgovarajuće akcije protiv odgovornih za govor mržnje. Današnji događaji u Višegradu nemaju mesta u BiH društvu, pomirenje je jedini put u budućnost“, navodi ta kancelarija.

PARASTOS I POLAGANjE CVEĆA NA SPOMENIK DRAŽI MIHAILOVIĆU
Ravnogorski pokret Višegrad organizovao je tom gradu parastos i polaganje cveća na spomenik četničkom komandantu, generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću, povodom godišnjice njegovog hapšenja nakon Drugog svetskog rata u okolini Višegrada. Fena navodi da su ranijih godina pripadnici Ravnogorskog pokreta ovakve skupove organizovali 13. marta, a jutrošnje okupljanje otpočelo je tokom dana na Trgu palih boraca u Višegradu. Sarajevski Dnevni avaz navodi da je ove godine program organizovan tri dana ranije zbog početka pravoslavnog posta.

Navodi se da su se uz povike „Bog čuva Srbiju“, „Bog čuva Republiku Srpsku“, u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta postrojili pred tzv. vojvodom Slavkom Aleksićem, gde su, uz upozorenja predstavnika pokreta i Boračke organizacije Višegrad da se ne sme desiti ni najmanji incident, položili cveće na spomenik u centru grada. Ravnogorci su položili cveće i na spomenike u mestu Undrulje, gde je u akciji Ozne 13. marta 1946. godine Mihailović uhapšen.

„Kao i svake godine, okupljamo se da odamo spomen i parastos komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čoveku koji je svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, ali i razvoju demokratije i odbrani otadžbine od fašističkih agresora“, kazao je predsednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Dušan Sladojević.

Okupljanje ravnogoraca u RS izazvalo je veliko uzbuđenje u vladajućim strankama u Federaciji BiH, pa tako Kliks prenosi saopštenje Stranke demokratske akcije koja traži da „Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti odmah preduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu“.

Navodi se takođe da je Demokratska fronta „pozvala ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da uhapse pripadnike četničkog pokreta koji su u Višegradu eksplicitno pozivali na činjenje novih zločina, ili da im se, ako i pored očiglednih četničko-koljačkih namera ne žele da ih privedu, jednostavno pridruže“.

PITANjA OKO SKUPA NISU U NADLEŽNOSTI GP BIH
Granična policija BiH saopštila je da pitanja u vezi s javnim skupom koji je održan na području Višegrada, nisu u nadležnosti te policijske agencije, kao što, kako je navela, nije ni odobravanje javnih skupova ili javni red i mir van zaštitne zone ili graničnih prelaza.

Iz Granične policije BiH navode da su sva pitanja u vezi sa odobravanjem javnog skupa i javnog reda i mira na području Višegrada u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prenosi Fena.

 

Izvor Kliks/Tanjug/RTS, 10. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u