Koha: Ideja o razgraničenju nije mrtva

„Ideja bi bila sui generis za kosovski slučaj i ne bi mogla da se primeni na druge delove regiona, i ne bi smanjila prava kosovskih Srba“

Prištinski list Koha ditore piše da inicijativa o promeni granica, kao deo budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, zasigurno nije mrtva, iako mnoge evropske diplomate priznaju da je to veoma opasna ideja. Izgleda da, navodi Koha, inicijalni sledbenici te ideje, srpski i kosovski predsednik Aleksandar Vučić i Hašim Tači, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i njeni saradnici uključeni u dijalog, nisu očekivali tako čvrst otpor kako u Beogradu, tako i u Prištini, kao i u EU.

„Oni koji su podržavali ideju promene kosovskih granica, nakon što su se suočili sa ogromnim otporom čak i u EU, sada su suzili opcije i nastoje da tu ideju prodaju kao ’korekciju granica‘ “, piše Koha.

Ideja, prema njima, navodi dalje Koha, „bila bi sui generis za kosovski slučaj i ne bi mogla da se primeni na druge delove regiona, i ne bi smanjila prava kosovskih Srba“. U stvari, kosovski Srbi bi dobili i veća prava nego što predviđa Ahtisarijev plan, tvrdi Koha na svojoj naslovnoj strani.

List je citirao neimenovane evropske diplomate koji kažu da je „nezrela ideja bio pokušaj da se pomogne predsedniku Aleksandru Vučiću, tako da on dobije nešto, te da Srbija ne izgleda kao gubitnik“, preneo je Tanjug. Svi oni koji podržavaju ideju u EU su ljudi koji nemaju mnogo iskustva na Balkanu i veruju da će dvojica predsednika „bez ikakvog velikog problema“ obezbediti podršku „u svojim zemljama za ideju“, zaključuje prištinska Koha ditore .

 

Izvor Sputnjik, 11. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u