Priština blokirala putne pravce ka severu KiM

Izvori bliski kosovskoj policiji navode i da postoje naznake da će sprovesti hapšenje srpskih funkcionera sa Kosova.

Prištinske vlasti su aktivirale akciju „Čelični prsten”, koja podrazumeva blokadu putnih pravaca, kao i kontrolu vozila i lica i policija se nalazi na svim alternativnim prelazima, preneli su pojedini beogradski mediji.

Telegraf prenosi da je KPS povukla delove pograničnih jedinica sa prelaza prema Severnoj Makedoniji i Albaniji i da će pripadnici tih jedinica biti raspoređeni na Severu Kosova i Metohije, prenosi Tanjug. Oni će, navodno, imati samo jedan zadatak, a to je blokada alternativnih puteva koji vode iz centralne Srbije ka severu Kosmeta. Portal navodi da se akcija dovodi u vezu čak i sa tajnim spiskovima „viđenijih Srba”, protiv kojih se pripremaju optužnice.

Alo takođe prenosi da izvori bliski kosovskoj policiji navode i da postoje naznake da će sprovesti hapšenje srpskih funkcionera sa Kosova. Neimenovani izvor Alo-a navodi da kosovska policija primenjuje operativni plan „Čelični prsten” u cilju zastrašivanja Srba, koji podrazumeva blokadu putnih pravaca kojima se građani kreću, kao i kontrolu vozila i lica.

 

Izvor Politika, 11. mart 2019.

OGLASIO SE KPS
Kosovska policijska služba (KPS) oglasila se povodom informacija da su prištinske vlasti aktivirale akciju „Čelični prsten“. Pomenuta akcija podrazumeva blokadu putnih pravaca i kontrolu vozila i lica.

Na pitanje Tanjuga da li je tačno da je Priština aktivirala policijske trupe kako bi blokirala alternativne pravce iz centralne Srbije i koji je razlog, portoparol KPS-a Baki Keljani je odgovorio da ne postoji „ništa konkretno“ i da policija radi na sprečavanju oganizovanog kriminala i krijumčarenja, te da preduzima akcije na osnovu zakonskih ovlašćenja. Pojedini beogradski tabloidi preneli su da su prištinske vlasti pokrenule akciju koja podrazumeva blokadu putnih pravaca, kao i kontrolu vozila i lica i policija se nalazi na svim alternativnim prelazima.

Telegraf prenosi da je KPS povukla delove pograničnih jedinica sa prelaza prema Severnoj Makedoniji i Albaniji i da će pripadnici tih jedinica biti raspoređeni na severu Kosova i Metohije. Oni će, navodno, imati samo jedan zadatak, a to je blokada alternativnih puteva koji vode iz centralne Srbije ka severu Kosmeta. Portal navodi da se akcija dovodi u vezu čak i sa tajnim spiskovima „viđenijih Srba“, protiv kojih se pripremaju optužnice.

Alo takođe prenosi da izvori bliski kosovskoj policiji navode i da postoje naznake da će sprovesti hapšenje srpskih funkcionera sa Kosova. Neimenovani izvor Alo-a navodi da kosovska policija primenjuje operativni plan „Čelični prsten“ u cilju zastrašivanja Srba, koji podrazumeva blokadu putnih pravaca kojima se građani kreću, kao i kontrolu vozila i lica.

Međutim, TV Prva nije uspela da dobije potvrdu iz kosovske policije da je ta akcija pokrenuta. Kako javlja dopisnik te televizije, nikakva vanredna situacija ne postoji. Radi se o pojačanom prisustvu kosovske policije i carinika na administrativnim prelazima ka centralnoj Srbiji, zbog sprečavanja šverca robe, a to pojačano prisustvo carinika i policije traje već 20 dana.

 

Izvor Tanjug/B92, 11. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u