Si Đinping „do daljnjeg“ otkazao posetu SAD

Način pregovora i stav američkog predsednika tokom samita sa Kim Džong Unom bio je glavni razlog zbog kojeg je Đinping otkazao posetu SAD

Kineski predsednik Si Đinping otkazao je službeni put u SAD. Razlog je navodno nepoverenje prema predsedniku Sjedinjenih Država, Donaldu Trampu, nakon neuspeha sastanka na vrhu između američkog predsednika i severnokorejskog vođe u Hanoju. Si-En-En je juče objavio opširan izveštaj o neuspehu sastanka između Trampa i lidera Severne Koreje, Kim Džong Una, koji je održan u Hanoju, glavnom gradu Vijetnama u februaru.

Tramp je hteo prisiliti Pjongjang da američkoj strani da sve izveštaje o njihovom nuklearnom oružju, ali ne samo to. Vašington je od Kima tražio da Beloj kući i Pentagonu dostavi sve informacije o rezervama hemijskog i biološkog oružja, kako bi se uništilo zajedno s raketnim i nuklearnim programom. To je bio glavni razlog zašto je Kim Džong Un naprasno prekinuo samit i napustio pregovore pre njihovog završetka po protokolu.

Za Si-En-En je ovakvo ponašanje Trampa glavni razlog za otkazivanje službenog puta Si Đinpinga u SAD. Američki kanal navodi kako su način pregovora i stav američkog predsednika tokom samita, te neuspeh pregovora severnokorejske strane s njim i njegovom administracijom glavni razlozi koji su kineske vlasti motivisale da ne obustave napore u planiranju poseta.

“Bez čvrstog dogovora da će se dvojica lidera o nečemu složiti i da neće biti postavljani nikakvi preduslovi, Si je odbio putovati gotovo 13.000 kilometara bez čvrstih garancija. Kineski zvaničnici su potvrdili da više ne planiraju da Si Đinping krajem meseca putuje na Floridu”, prenose američki mediji. Prema američkom kanalu, Tramp je odložio nametanje dodatnih carina Kini, iako je prethodno najavio da će se početi naplaćivati od 1. marta, zato što želi postići trgovinski sporazum s azijskim divom.

Američki predsednik je krajem februara najavio da planira održati sastanak sa svojim kineskim kolegom u njegovoj rezidenciji u Mar-a-Lagu na Floridi, kako bi se postigao sporazum o rešavanju njihovih trgovinskih sporova. Prošle godine su Sjedinjene Države uvele visoke carine na ukupno 34 milijarde dolara vrednog kineskog izvoza u SAD, posebno na najsavremenije tehnologije.

Kao odgovor na to je vlada u Pekingu osudila američke mere i nazvala ih kršenjem zakona međunarodne trgovine, te potkopavanjem zakonskih prava i interesa članica Svetske trgovinske organizacije (STO). U odmazdi je Kina uvela carine na nekoliko američkih proizvoda, uključujući naftu, ali je zbog velikog nesrazmera u trgovinskom bilansu za mnoge američke proizvode našla zamenu kod drugih dobavljača.

 

Izvor Si-En-En/logicno.com, 10. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u