Mej i Junker: Dogovorene izmene sporazuma o Bregzitu

Junker je poručio da Britanija mora da napusti EU do evropskih izbora 23-26. maja ili će u protivnom morati da bira svoje poslanike za EP

Britanska premijerka Tereza Mej uspela je da u razgovoru sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom osigura „pravno obavezujuće“ promene svog dogovora o Bregzitu, u poslednjem pokušaju da pridobije podršku britanskih poslanika koji su zapretili da će ponovo oboriti taj dogovor, prenosi Bi-Bi-Si.

Pravno obavezujući sporazum je zapravo dodatak ranije postignutom sporazumu između Mejove i EU prošle godine i predviđa zaštitni mehanizam kojim se garantuje da će granica između Republike Irske i Severne Irske ostati otvorena i nakon izlaska Britanije iz EU.

Iz kabineta Tereze Mej je saopšteno da je dogovoren zajednički instrument o pojašnjenju sporazuma o Bregzitu. Junker je poručio da Britanija mora da napusti EU do evropskih izbora 23-26. maja ili će u protivnom morati da bira svoje poslanike za Evropski parlament.

„Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva treba da bude potpuno pre evropskih izbora koji se održavaju između 23. i 26. maja ove godine. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo ne napusti EU do tada, zakonski će se od njega zahtevati da održi ove izbore“, rekao je Junker, prenosi Rojters.

Predsednik Evropske komisije je rekao da je sada na britanskom parlamentu da napravi ključni izbor tako što će odobriti ili odbiti sporazum o izlasku Britanije iz EU.

„Izbor je jasan: to je ovaj dogovor ili Bregzita možda uopšte neće biti“, dodao je Junker na Tviteru.

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u