SAD, Nemačka i VB: Skandalozno izručenje Turaka sa KiM

U saopštenju iz Ambasade SAD politički lideri su pozvani da ne vrše pritisak na bezbednosne institucije

Ambasade SAD, Nemačke i Britanije u Prištini oštro su kritikovale spregu kosovske tajne službe i političara u slučaju proterivanja šestorice turskih državljana. Oni su proterani zbog njihove navodne povezanosti sa pokretom Fetulaha Gulena, čije izručenje Ankara traži od SAD.

Parlamentarna komisija koja je radila na razjašnjavanju okolnostima pod kojima je šest turskih državljana prošle godine nasilno izručeno Turskoj, prva je reagovala Ambasada SAD pozivom kosovskim institucijama da ispitaju punu odgovornost svih koji, kako se navodi, krše zakone. U saopštenju iz Ambasade SAD politički lideri su pozvani da ne vrše pritisak na bezbednosne institucije koje, kako navode, treba a deluju smo u okviru ustavnih ovlašćenja i u skladu s vladavinom prava.

„Politički pritisak na bezbednosni sektor da krši zakone je skandalozno kršenje demokratskih vrednosti. Pozivamo na potpunu transparentnost rada sektora bezbednosti i spoljnih poslova, kako bi bio sprečen uticaj kosovskih političara u budućnosti“, navodi se u saopštenju, prenela je Gazeta ekspres.

Neposredno nakon reakcije Ambasade SAD, oglasile su se sličnim reagovanjima i ambasade Nemačke i Velike Britanije. Ambasada Britanije podržala je stav Ambasade SAD.

„U potpunosti podržavamo izjavu američke ambasade u Prištini o proterivanju turskih državljana u martu prošle godine“, saopšteno je iz te ambasade.

Iz Ambasade Nemačke su poručili da je „vladavina prava ključna“ i da bi stoga parlamentarna komisija trebalo da javno iznese svoje nalaze. U februaru ove godine predsednik i potpredsednik parlamentarne istražne komisije za slučaj izručenja šestorice državljana Turske podneo je tužbu protiv Predsedništva kosovske skupštine. Tužba je pokrenuta, jer skupštinsko predsedništvo nije dozvolilo Komisiji da deluje u skladu sa zakonom.

Predsedništvo je, navodi se, ignorisalo zahtev Komisije da joj se produži mandat za još šest meseci. Za tri dana navršava se tačno godinu dana od kada su Džihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Husejin Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaja i Jusuf Karabina protivno zakonu i nasilno izručeni Ankari na zahtev turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Izručenje šestorice turskih državljana sprovedeno je u tajnosti i bez poštovanja zakonskih procedura. Zbog toga je premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, smenio ministra policije Flamura Sefaja i šefa tajne službe Dritona Gašija.

 

Izvor Tanjug/B92, 12. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u