Dačić o planu upada u Trepču: Ne igrajte se s vatrom

„Svi dobro znaju da niko ne sme da se igra vatrom i da očekuje da Srbija neće reagovati. Srbija će reagovati“

Svim međunarodnim faktorima jasno je rečeno da će svaka vojna intervencija, koja narušva dogovor u Briselu, sa NATO-om i sa KFOR-om izazvati reakciju Srbije. To je danas poručio šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

„Svi dobro znaju da niko ne sme da se igra vatrom i da očekuje da Srbija neće reagovati. Srbija će reagovati“, rekao je Dačić novinarima upitan da komentariše navode da kosovske vlasti planiraju upad u postrojenje Trepče na severu KiM. Dačić je pozvao sve da vode računa da ne provociraju Srbiju.

Takođe, istakao je da Srbija neće dozvoliti da bude deo problema, i da se ne pridružuje načinu na koji prištinske vlasti funkcionišu u poslednjem periodu – donošenje raznih jednostranih odluka, od formiranja vojske, uvođenja taksi, usvajanja platforme. Dačić je naglasio da platforma nije za, nego je protiv dijaloga, da je to ultimatum Srbiji i Beograd nema nameru da razmatra tako nešto.

„Kažu da će oni na kraju nas da priznaju. Kada čujete tako nešto, zapitate se da li su ti ljudi svesni pozicije u kojoj se nalaze. Da li su svesni da, kada ja sedim u Savetu bezbednosti ispred mene stoji – Srbija, a kad oni sede, stoji njihovo ime i prezime? Da li je to pravično ili nije – takvo je realno stanje“, rekao je Dačić.

On je poručio Prištini da će imati sporazum, ako ga želi dogovorom i kompromisom, ali, ukoliko ne žele na taj način, da ne misle da su jači od Srbije, koja neće uraditi ništa da bi provocirala sukobe.

Na konstataciju da sve veći broj diplomata dolazi u Prištinu i upitan da li ima konkretnijih pomaka kada je reč o platformi i taksama, Dačić je rekao da Srbiju raduje toliki broj predstavnika koji dolaze, ali je i primetio da je reč o „dvostrukoj igri“, jer ne reaguju svi na isti način.

„Neki potajno podstiču Haradinaja i razne druge da budu što ekstremniji, kako bi se opstruirao dijalog i Srbija navela da mora da prizna Kosovo. To se neće desiti. Hoćete sporazum? Imaćemo dogovor na bazi kompromisa. Nećete? Nećemo imati bilo kakav sporazum. To je lošija varijanta, ali i u toj varijanti mi svakako nećemo odustati od naših nacionalnih i državnih interesa“, zaključio je Dačić.

 

Izvor Tanjug/B92, 13. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u