Dojče vele: Mej gubi kontrolu, odlaganje Bregzita vrlo verovatno

Mnoge ideje su u igri: produženje od dva do 20 meseci, novi izbori, novi pregovori sa Briselom, pa čak i drugi referendum

Tereza Mej je na kraju skoro izgubila glas. Bleda i iscprljena borila se upućujući svoj poslednji apel parlamentu da konačno usvoji Sporazum, nakon što je u poslednjem trenutku iznudila ustupke od Evropske unije. I da je, kako je rekla „strastveno odlučna da 29. marta sprovede Bregzit“. No, nakon što ni drugi put nije dobila podršku za Sporazum, to postaje neverovatnije nego ikad.

Već nakon povratka Tereze Mej iz Strazbura jedno je bilo jasno: sudbina poboljšanog Sporazuma zavisi od britanskog državnog tužioca. Džefri Koks joj, međutim, nije dao podršku kojoj se nadala. On je istina preporučio da se glasa za Sporazum, ali je takođe rekao da zbog irskog bekstopa i dalje postoji rizik za Veliku Britaniju da ostane trajno zarobljena u carinskoj uniji sa EU. To je bio signal tvrdim torijevcima da ponovo glasaju protiv dogovora.

Poveli su se za severnoirskom Demokratskom unionističkom partijom (DUP) koja je juče već oko podne preko Tvitera pozivala na odbacivanje Sporazuma. DUP želi „istinsku promenu“ Sporazuma o izlasku iz EU, jer, kako je napisao predstavnik te stranke, dogovoreni ustupci nisu dovoljni. Dil je na taj način praktično sahranjen, bez obzira na to što je nekoliko poznatih desno-orijentisanih torijevaca, poput Dejvida Dejvisa, promenilo tabor i podržalo Terezu Mej.

KATASTROFA, ALI NE PRVA
Na kraju je Tereza Mej drugo glasanje o Sporazumu izgubila sa 149 glasova. To je manje dramatično od poraza u januaru, ali – bilo kako bilo – to jeste treći poraz nekog premijera u novijoj istoriji Parlamenta Velike Britanije – svojevrsna bronzana medalja za negativne rekorde.

Čak i samo kratak pogled na naslove britanskih listova pokazuje koliko je to za Terezu Mej dubok pad. „Van kontrole“, kako pišu i-novine, ili parlament kao „Brod ludaka“, kako piše Dejli mejl. Pored toga, Gardijan podseća da je Tereza Mej pretrpela drugi poraz samo 16 dana uoči Bregzita, a Tajms objašnjava da će premijerka, zbog konstantnih poraza, „pasti u očaj“.

Za to vreme, među privrednicima se zaista šire i bes i očaj. „Što je mnogo, mnogo je. Produžite član 50 sa jasnim planom (..): konzervativci moraju da se odreknu svojih crvenih linija, a laburisti da ozbiljno uložiti napore da se pronađu rešenja. Krajnje je vreme da se okonča ovaj cirkus“, napisala je Kerolajn Ferbern, direktorka Industrijskog saveza CBI.

HOĆE LI PARLAMENT PREUZETI KONTROLU?
Zbog toga što je Tereza Mej u potpunosti izgubila kontrolu nad Bregzitom, poslanici pokušavaju da preuzmu stvar u svoje ruke. Oni će u sredu (13.3.) glasati o tome da li će pod svim okolnostima odbaciti varijantu No dil, dakle Bregzit bez postignutog sporazuma. Pretpostavlja se da će za to biti velika većina poslanika.

Tereza Mej je to glasanje oslobodila svakog pritiska. I sama će glasati protiv varijante No dil. Svoj slogan „No dil je bolje nego loš sporazum“ očigledno je zaboravila. Bar u jednom je parlament jedinstven: ne želi tvrdi Bregzit. Ali mnogo više od toga nije jasno. U sledećem koraku glasaće se o molbi za produženje. Ali, u potpunosti je otvoreno koliko dugo bi to trebalo da traje, kao i to šta Velika Britanija time želi da započne. Mnoge ideje su u igri: produženje od dva do 20 meseci, novi izbori, novi pregovori sa Briselom, pa čak i drugi referendum.

BRISEL JE JOŠ UVEK U IGRI
Uz to, jasno je da će Evropska unija biti za produženje ako London predstavi plan o tome kako će se pronaći rešenje. Zbog toga pojedini poslanici čak zahtevaju da se Sporazum o Bregzitu povuče prema članu 50, što Velika Britanija unilateralno može da uradi. To bi bilo veoma jednostavno rešenje. Na kraju, kruži i ideja da bi Tereza Mej još jednom pre kraja marta mogla da nastupi u parlamentu. To bi bio optimalni trenutak za završni pritisak: glasajte za Sporazum ili za nekoliko dana dolazi No deal Bregzit!

Lešinari, međutim, već dugo kruže nad političkom karijerom Tereze Mej. Izgleda da je sada konačno jasno: ona je još uvek na funkciji premijerke, ali vlast više nema. Torijevac Čarls Volker otvoreno govori o novim izborima, a Niki Morgan, koja podržava Mej, kaže da bi premijerka morala sada da razmisli koliko još želi da ostane na funkciji.

Međutim, sve u skladu sa devizom da u politici mrtvi žive najduže, Tereza Mej će ostati na funkciji sve dotle dok njena stranka ne bude imala jasnu viziju o njenom nasledniku. Kandidata istina ima mnogo, ali prepoznatljivog pobednika nema. Mogle mi da prođu i nedelje i meseci, a do tada će Tereza Mej biti i nepopustljiva i nemilosrdna.

 

Autor Barbara Vezel

 

Izvor Dojče vele, 13. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u