Procureli dokazi da Porošenko finansijski profitira od rata u Donbasu?

Porošenku ne odgovara prekid borbenih dejstava na istoku Ukrajine. Jednostavno, on neće da seče udobnu granu na kojoj sedi

U 2014. godini Petro Porošenko je postao predsednik Ukrajine, koji je zemlju strategijski usmerio ka članstvu u Evropskoj uniji (izabravši za partnere Nemačku i Francusku) sa oreolom „glavnog zaštitnika evropskih vrednosti od Rusije“. Za pet godina tog političkog kursa Ukrajina je restrukturirala državnu energetsku kompaniju „Naftogas“, gde je smanjila značajnu količinu koruptivnih gasnih poslova, u cilju radikalnog povećanja vojnih rashoda, pod izgovorom suprotstavljnja ruskoj vojnoj agresiji.

Ukrajinski vojni budžet je po svom obimu postao ubedljivo najveći korisnik javnih finansija, što je otvorilo ogroman prostor za razne tipove korupcionaških poslova, koji su po pravilu zaštićeni od uvida javnosti. Tim povodom je Olena Tregub, generalni sekretar Nezavisnog antikorupcionaškog komiteta za poslove odbrane prošle godine izjavila, da je nivo korupcije u energetskom sektoru smanjen, ne zato što je došlo do iznenadne dekriminalizacije društva, nego da se ona iz energetskog samo preselila u odbrambeni sektor.

Ispod samoproklamovane Porošenkove parole koja Ukrajinu podiže na pijedestal države koja tobože „štiti Evropu od Rusije“, dešava se kriminal neviđenih razmera. Tako je pre nekoliko dana na površinu izbila krupna afera koju su razotkrili novinari ukrajinskog specijalizovanog anti-korpucionaškog internet portala Bihus.info.

Na sajtu je prikazana kriminalna piramida koja razotkriva krupne pljačkaške poslove u ukrajinskom vojno-industrijskom kompleksu, u kojima su ključni akteri ljudi bliski sadašnjem ukrajinskom predsedniku. Inače, vojno-industrijski kompleks „Ukroboronprom“ je jedna glomazna organizacija koja objedinjava oko 130 kompanija, u kojima radi oko 80 hiljada ljudi.

Tako su novinari saznali za pljačkaške poslove u kojima su učestvovali zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleg Gladkovski i njegov sin Igor Gladkovski, sa biznis partnerima Vitalijem Žukovim i Andrejom Rogozojom. Ova povlašćena kriminalna grupa je ukrajinskom preduzećima u okviru „Ukroboronproma“ prodavala komponente koje su za čak 300 odsto skuplje od uobičajenih cena, preko čega su nezakonito prisvojili kapital u vrednosti od oko 8.5 miliona evra.

Treba napomenuti da ove komponente imaju svoje poreklo iz zemlje sa kojom je Ukrajina u „krvnoj zavadi“ (Ruska Federacija). Ova kriminalna grupa koja se nalazi u vrhu ukrajinske vlasti je uvozila ove delove preko crnog tržišta, gde uopšte nije proveravan njihov kvalitet, i gde je veoma često u ovu zemlju ulazila kao metalni otpad. Cela operacija je realizovana preko posredničkih firmi, koje se nalaze pod kontrolom prvog čoveka „Ukroboronproma“ – Pavela Bukina.

Poznati ukrajinski video bloger Anatolij Šarij objavio je relevantne dokumente, uključujući i ugovore, u kojim se vide krupne mahinacije sa kompanijom „Leninskaja kuznica“ koja se u to vreme nalazila u privatnom vlasništvu sadašnjeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka. U ovim papirima koji datiraju iz 2016.godine, nalaze se precizni podaci gde se vidi da je Kijevski zavod za proizvodnju oklopne borbene tehnike platio kompaniji „Leninskaja kuznica“ čitav asortiman komponenti, koje inače ova fabrika nikada nije proizvodila. Samo na delovima opreme kakvu su npr. reduktori na točkovima koje uzgred rečeno „Leninskaja kuznica“ uopšte i ne proizvodi, olakšalo je ukrajinski vojni budžet za oko 25 miliona grivni (oko 850 hiljada evra).

Na dokumentu u nastavku teksta se nalazi original ugovora koji je potpisan sa tada Porošenkovom kompanijom „Leninskaja kuznica“ gde se vidi cena u grivnama koja je plaćena po jedinici kupljenog predmeta (u ovom slučaju radi se o reduktorima). Na dokumentu se vidi da je zadnji reduktor na točkovima (šifra modela 4905-2602010sb-01) plaćen 82.038.22 grivni po komadu. Ista cena se odnosi i na prednji reduktor (šifra modela 5903-2614011sb).

Ugovor potpisan sa Porošenkovom kompanijom „Leninskaja kuznica“

Bloger je zatim uporedio cenu sa istim predmetom koju je nabavljalo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Naime, prema ugovoru iz iste godine rusko Ministarstvo odbrane je platilo zadnji reduktor na točkovima (šifra modela 4905-2602010sb-01) za cenu od 84.672.93 ruske rublje. Ako se to preračuna u ukrajinsku valutu dobija se cifra od 33.689 grivni. Što znači da je Porošenkova kompanija „Leninskaja kuznica“ za 250 odsto skuplje naplatila proizvod od realne njegove cene.

Isti slučaj je zabeležen i prilikom nabavke delova pogona za oklopne transportere BTR-3 koji u stvari predstavlja modifikaciju transportera BTR-80. Radi se o delovima koji su potpuno identični i za staru i za modernizovanu verziju vozila.

Ugovor o nabavci delova pogona za oklopne transportere BTR-3

I to nije sve. Detaljniji uvid možete pogledati na video-materijalu ovde. Veći deo ovih dokumenata se odnosi iz 2016. godinu, gde se zajedno sa nedostatkom bilo kakvih informacija o eventualnoj istrazi o korupciji u ovom predmetu, stvara opravdana sumnja da cela ova kriminalna piramida funkcioniše već duže od četiri godine. Približan iznosi dobiti, koji je stečen na ovako nezakonit način se ne može ni zamisliti.

Pored toga, novinari internet portala bihus.info su pronašli čitav niz dodatnih korupcijonaških afera zbog čega je reagovala i ambasadorka SAD u Ukrajini Mari Jovanovič. On je bez ikakvog ustezanja izjavila da je potrebno izvršiti hitnu reviziju svih ovih navoda koji su vezani za poslovanje vojno-industrijskog kompleksa „Ukroboronprom“ i saznati gde se u ovom momentu nalaze savremeni američki protivtenkovski raketni sistemi „Dževelin“. Naime, američka vojska strahuje da bi nezasita kriminalna hobotnica iz vrha „Ukroboronproma“ mogla ove sisteme da predstavi kao „izgubljene u borbi“, a sve u cilju njihove preprodaje drugim državama, koje mogu biti strateški neprijatelji SAD.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je pod okriljem slogana da „štiti Evropu od varvarske Rusije“ organizovao ogromnu sistemsku korupcionašku piramidu, isključivo u cilju ličnog bogaćenja. Tako su ukrajinski novinari izašli sa podacima da je 2013. godine Porošenko prijavio svoj godišnji prihod koji je iznosio 51.3 miliona grivni ili 1,7 miliona evra. U februaru ove godine, Porošenko je ostvario prihod od 856.4 miliona grivni ili 28.5 miliona evra. Dakle, približno 25 puta više nego pre šest godina, što je sam po sebi neverovatan skok. Međutim, poslednji podatak se odnosi samo na prva dva meseca ove godine. To znači, da ako se ovakvim tempom nastavi, Porošenko će do kraja 2019.godine ostvariti profit od čak 342 miliona evra ili 200 puta više nego 2013. godine. U Nemačkoj koja je daleko moćnija država od Ukrajine, ovakav prihod je apsolutno nemoguće ostvariti u tako kratkom vremenskom periodu. Međutim, ako ste predsednik Ukrajine, onda je sve moguće.

I to nije ništa čudno, kada npr. novac i imovinu bivšeg predsednika Viktora Janukoviča koji je na silu proteran iz Ukrajine, stavite u funkciju ličnog bogaćenja kroz različite modele finansijskih zloupotreba i manipulacija. Konkretno o ovome su više puta govorili poslanici ukrajinskog parlamenta. Valerij Kupri je Državnom tužilaštvu dao dokumente u kojima se za pranje budžetskih sredstava u iznosu od 1.5 milijardi američkih dolara (otuđena imovina Viktora Janukoviča) optužuje Petro Porošenko i grupa njegovih najbližih saradnika. Oni su ova sredstva izvlačili preko kontrolisane grupe firmi koje su se nalazile u okviru kompanije „Investicioni kapital Ukrajine“. A takvih i sličnih primera ima na desetine.

Ovakve razmere krađe i razmetljivog bogaćenja, podrivaju poverenje Ukrajinaca u institucije ove države. Sa ovakvim kriminalnim ponašanjem otuđene elite u vrhu ukrajinske vlasti, podriva se dalja saradnja sa Evropom, prvenstveno sa najjačim zemljama Nemačkom i Francuskom, koje su na sebe preuzele obavezu finansijske pomoći Ukrajini. Na kraju krajeva, jedan od glavnih zahteva protestanata (Majdan 2014. godina) koji se kasnije pretvorio u otvoreno nasilje je bio iskorenjivanje lopovluka i korupcije u najvišim strukturama vlasti.

Porošenku ne odgovara prekid borbenih dejstava na istoku Ukrajine. Jednostavno, on neće da seče udobnu granu na kojoj sedi, a koja mu obezbeđuje ogromni deo finansijskog kolača kroz prodaju oružja preko svojih kompanija, Da to nije tako, već bi odavno mogli da pričamo i mirovnom procesu koji bi bio sličan onom u Pridnestrovlju. Dakle, o postizanju mirovnog procesa koji ne bi samo bio deklarativan, nego i stvaran. Međutim , usled titanski razgrantog sistema korupcije unutar vladajuće elite u Ukrajini, koja zahvaljujući permanentnoj krizi i ratu održava svoj nezaisiti organizam, tako nešto je nemoguće postići bez njegove demontaže. Činjenica da je Porošenko za svega šest godina svoje godišnje prihode uvećao za čak 200 puta, najslikovitije govori o kakvoj se velikoj igri radi. Izgleda da je pored napaćenog ukrajinskog naroda, i EU (pre svega Nemačka i Francuska) talac Porošenkove neograničene pohlepe za novcem.

 

Izvor bog-rata.com, 11. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u