Španija: Ne menjamo stav o Kosovu, ali Katalonija je drugačiji primer

„Španija veruje u dijalog kao najbolje rešenje za probleme“, izjavio je Borel na konferenciji za novinare

Šef španske diplomatije Žosep Borel izjavio je danas u Beogradu da Kosovo nema nikakve veze sa situacijom u Kataloniji. Zagovornicima nezavisnosti Katalonije se sviđa da prave takva poređenja, ali Katalonija i Kosovo nemaju ništa zajedničko, rekao je Borel posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

„NEPROMENjEN STAV ŠPANIJE O KOSOVU“
On je rekao je danas u Beogradu da je državnom vrhu Srbije preneo nepromenjeni stav Španije o nepriznavanju Kosova kao i da se do rešenja problema može doći jedino kroz dijalog.

„Španija veruje u dijalog kao najbolje rešenje za probleme“, izjavio je Borel na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem. Borel je izrazio podršku Madrida evropskom putu Srbije i reformama koje „pokazuju da Srbija brzo napreduje“.

Dačić je rekao da je važno da Španija, kao članica EU i velika zemlja, nije priznala nezavisnost Kosova i zahvalio na podršci Madrida suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Takođe je izrazio podršku Beograda teritorijalnom integritetu Španije.

„Srbija podržava teritorijalni integritet Španije, protivi se pokušajima internacionalizacije katalonskog pitanja i nema nikakav kontakt s separatistima. Nismo dozvolili nikakvo predstavništvo“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija i Španija su prijateljske zemlje koje sarađuju na svim nivoima i da ta saradnja ide uzlaznim putem. Borel i Dačić su se saglasili da je potrebno više ekonomske saradnje dve zemlje, ali i kulturnih i obrazovnih razmena. Šef srpske diplomatije je pozdravio i otvaranje direktnih aviolinija iz Beograda za Madrid i Barselonu.

 

Izvor Fonet/Danas, 13. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u