Zvanični Zagreb zbog Blajburga poslao saopštenje austrijskim medijima

Ministarstvo navodi i da je „zgranuto“ zbog primedbe da se na Blajburgu slavi fašizam, što stvara krivu predstavu o Hrvatskoj i Hrvatima

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske poslalo je austrijskim medijima saopštenje. U saopštenju se navodi da Ministarstvo žali i smatra uvredljivim što se komemorativni skup u Blajburgu etiketira kao „fašistička zabava“, „najveće okupljanje neonacista u EU“ ili „skup ustaša“.

Ministarstvo ocenjuje i da se grubo uopštavanje u izveštajima medija u kojim se današnja Hrvatska i njeno stanovništvo povezuju sa oživljavanjem fašističke ideologije, doživljava kao bolna uvreda. U saopštenju Ministarstvo tvrdi i da je pogrešno zbog pojedinačnih slučajeva, koje treba osuditi, fašistima nazivati mnogobrojne porodice žrtava i predstavnike Vlade i crkvenih vlasti Hrvatske koji se okupljaju na Lojbaškom polju.

„Ukazali smo kako se upravo to radilo decenijama pod komunističkom vlašću. Prećutkivala se i ublažavala likvidacija desetina hiljada vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sećanje na taj događaj“, navodi se u saopštenju.

Blajburg, kažu u Ministarstvu, za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava. Ministarstvo navodi i da je „zgranuto“ zbog primedbe da se na Blajburgu slavi fašizam, što stvara krivu predstavu o Hrvatskoj i Hrvatima. MSP Hrvatske apeluje na austrijske medije da se distanciraju od „jednostranog i neodrživog nametanja krivice“.

 

Izvor Sputnjik, 14. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u