Decenija i po od pogroma Srba na Kosovu i Metohiji

Danas se navršava tačno 15 godina od kako su kosovski Albanci izvršili pogrom nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji

Ničim to jutro, 17. marta, nije nagoveštavalo da će biti jedan od najtragičnijih dana za Srbe ne samo u Kosovskoj Mitrovici, nego i svuda na Kosmetu gde su živeli.

Bilo je sasvim obično, čak sunčano jutro, kada su Srbi u severnom delu grada, ali i ono malo što ih je živelo do samog Hrama Svetog Save u južnom delu grada, gde su bile dve svešteničke porodice, započinjali dan. Kao i svaki drugi, s već urođenim strahom, koji se uvukao još 1999. godine. Toliko je bilo mirno da čak ni strane obaveštajne službe, za koje će se ispostaviti da nisu „odradile svoj posao”, nijednim znakom nisu upozorile ni predstavnike misije Unmik da će to biti dan kada je „Kosovo gorelo”.

Negde pre osam sati pozvali su nas iz Unmika da krenemo u Prištinu, na konferenciju za novinare, na koju se tada išlo jedino vozilom koje je bilo vidno obeleženo. Gospođica koja je radila u tadašnjoj mirovnoj misiji naznačila je da je zborno mesto ispred Glavnog mosta na Ibru, sa severne strane, odakle se, inače, i kretalo. Odbili smo, jer je vaš novinar samo dva dana pre bio u manastiru Sveti arhangeli kraj Prizrena, zadužbini cara Dušana, gde je bratstvu danima bila isključena struja od strane Prištine, a i kojima je već tada bila uskraćena pratnja. Tog dana, kada su i Arhangeli goreli, samo koji minut pre, čuli smo se s nastojateljem manastira, koji je kazao da su dobro i da očekuju da im struja bude uključena.

Ispostaviće se da će novinari, koji su tog jutra krenuli vozilom Unmika, u Prištini ostati „zarobljeni” dva dana, veze su bile u prekidu, pa se na jedvite jade saznalo šta se s njima događa. A upravo su ka mostu, u „proboju” na severnu Kosovsku Mitrovicu, tačno u 11.25 minuta krenuli ekstremni Albanci, njih oko dve stotine, probijajući ogradu koja je bila postavljena s južne strane mosta na Ibru. Pakistanski Kfor je bio zasut kamenicama, na vozila Unmik policije su bacani „molotovljevi kokteli”. Gorela su vozila, a demonstranti su nadirali ka severnoj strani.

Oglasila se sirena za vazdušnu opasnost, koja je kao i uvek za Srbe predstavljala panično upozorenje da se nešto događa na Glavnom ibarskom mostu. Tutnjalo je severnom Mitrovicom. Niz glavnu i sporedne uličice koje vode ka Mostu bezglavo je jurila reka ljudi.

Albanski demonstranti su već prešli most, stigli do prvih zgrada na severnoj strani, koja vodi ka Bošnjačkoj mahali, ali i tamo dalje ka čuvenom kafiću „Dolče vita” i u pravcu Tri solitera. Zasipali su kamenicama Srbe, vojnike Kfora, lomili izloge radnji, a iz pravca juga počelo je da se puca. I Srbi su krenuli u odlučan otpor. Njihovo jedino „oružje” su bile tek pokoje kamenice, na koje su usput naišli.

Sirena nije prestajala, tresla se zemlja, što od Srba koji su krenuli da „odbiju” upad albanskih ekstremista, što od teškog zvuka tenkova francuskog Kfora, koji je pristizao. Sve se žešće pucalo iz pravca juga, štektalo je iz automatskog oružja, ali su i na nišanu snajpera Albanci držali Srbe. Unmik i Kfor su počeli da ispaljuju suzavac i šok bombe. Francuzi, ali i Srbi, gde je i staro i mlado izašlo da brani grad, da odbrani „svoju teritoriju”, uspeli su da potisnu demonstrante ka južnoj strani.

Ubrzo se u masi Srba pročulo: od snajperskog metka smrtno su stradali Jana Tučev i Borivoje Spasojević! Jana je bila na terasi stana, u zgradi koja je na samo nekoliko metara od Glavnog mosta, dok je među Srbima bio i Borivoje, kojeg je sirena za vazdušnu opasnost zatekla u Kolašinskoj ulici, onoj koja vodi od mosta i dalje ka Suvom Dolu. Na njih su mučki, s jedne od zgrada, kasnije se pričalo sa zgrade Jugobanke, ali i Kulturnog centra, pucali Albanci. Iz snajpera!

I dok su kola hitne pomoći iz mitrovičke bolnice jedva uspevala da prevezu povređene Srbe, i odakle je istog dana saopšteno da je 22 teže i lakše stradalo, što od automatskog oružja, što od kamenica, kao i od suzavca, dotle su vozila s bolničkim oznakama na jugu izgrednicima, kako se kasnije ispostavilo, dovozila oružje i kamenice. Demonstranti, među kojima su bili pripadnici samozvane OVK, ali i terorističke ANA (Albanska nacionalna armija) pucali su na sve živo što se kretalo na severnoj strani grada. Tog dana, povređeno je i 11 francuskih vojnika.

Francuski Kfor, uspeo je da evakuiše dve svešteničke porodice iz Hrama Svetog Save u južnom delu, kao i nekoliko srpskih porodica, ali nisu uspeli da spreče da do temelja izgori jedina srpska crkva koja je bila u gradu. Gust crni dim dizao se do kasno u noć.

Iz pravca južne strane do kasnog popodneva su se čuli huškački pokliči, gorela su automobili Unmika, a vetar je ka severu grada donosio miris paljevine. U severnoj Kosovskoj Mitrovici Srbi su negde oko 15 časova počeli da se udaljavaju od mosta. Francuski Kfor je tenkove i oklopne transportere postavio na sredinu mosta. Ponovo je postavljena i pokretna ograda, koju su albanski demonstranti u jurišu razneli.

U severnom delu se i dalje osećao miris suzavca. Sa strahom su u grad na Ibru stizale vesti da su Srbi južno od Ibra napadnuti. Da ima stradalih, da gore kuće, crkve… Tog dana, već pred mrak, oglasio se Derek Čapel, portparol Unmik policije, koji je demantovao da su se albanski dečaci iz sela Čabra udavili u Ibru „bežeći od Srba koji su na njih nahuškali pse”. Ubrzo se ime Čapela više nigde nije spominjalo. Svi mi, koji smo s njim sarađivali, s nelagodom smo primili vest da je smenjen i da je „otišao na novu dužnost”. Smatrali smo da je sklonjen jer je otkrio istinu.

A zapravo je reč o laži koju je 17. marta, albanskim i inostranim medijima, plasirao Halit Berani, Albanac koji je za vreme rata satelitskim telefonom davao informacije stranim medijima o „stradanju Albanaca”. Ovaj „humanitarac” iz južne Mitrovice bio je i svedok u Haškom tribunalu, u procesu koji se vodio protiv Slobodana Miloševića. Ostalo je zapisano da je Berani, koji živi u južnoj Mitrovici, bio inicijator etničkog čišćenja Srba, u „kristalnoj” noći 17. i 18 marta kada je gorelo Kosovo.

 

Autor Biljana Radomirović

 

Izvor Politika, 17. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u