Naser Orić objavio sliku „iz Srbije“; Stefanović: Nije bio

Inače, Sud BiH je krajem prošle godine doneo oslobađajuću presudu za Orića za ratne zločine nad Srbima.

Ratni komandant tzv. Armije BiH u Srebrenici Naser Orić objavio je fotografije na svom Fesjbuk profilu za koje tvrdi da su snimljene na teritoriji Srbije. Naser Orić je objavio dve fotografije – jedna je njegov selfi snimljen navodno na vrhu Pašine ravni, iznad Valjeva, a druga sa pevačem Avdom Huseinovićem u kafani navodno u Užicu.

Huseinović je, inače, blizak Oriću kojeg često na društvenim mrežama brani, uz napade na srpske medije kada pišu da je Orić krvnik, mada mu se na teret stavlja mučenje i ubistvo 2.000 Srba u Srebrenici i Bratuncu.

Inače, Sud BiH je krajem prošle godine doneo oslobađajuću presudu za Orića za ratne zločine nad Srbima. Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije, koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje. Izručen je BiH nakon čega mu je Sud BiH odredio mere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtev odbrane. Haški tribunal je Orića 2008. godine pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

STEFANOVIĆ: ORIĆ NIJE UŠAO U SRBIJU
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića izjavio je danas da Naser Orić nije ušao u Srbiju i da je za njim raspisana poternica, zbog čega bi bio uhapšen čim bi ušao na teritoriju Srbije. Stefanović je to rekao za Kurir, a nakon što je ratni komandant tzv. Armije BiH u Srebrenici Naser Orić, kojeg Srbija potražuje za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom poslednjeg rata u BiH, objavio fotografije na svom Fesjbuk profilu za koje tvrdi da su snimljene na teritoriji Srbije.

„Naser Orić nije ušao u Republiku Srbiju. Za njim je raspisana poternica i istog trenutka, kada bi kročio na našu teritoriju, bio bi uhapšen. Pošto to dobro zna, siguran sam da on ne dolazi ni na 50 kilometara od granice sa Srbijom, a kamoli da prelazi u našu zemlju“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, očigledno je da na fotografiji koju je objavio, navodno iz restorana u Užicu, stoji posuđe tradicionalno istočnjačko, kakvo jeste uobičajeno u Sarajevu, ali ne i u Užicu.

„Posebno bi bilo čudno da restorani u Užicu služe vodu Olimpija, koju jasno možete videti na fotografiji, kakvu služe u sarajevskim restoranima, a kakve nema na našem tržištu. Pošto vidim da Naser Orić čezne za turističkom ponudom Srbije, za njega imam posebnu preporuku – da što pre vidi unutrašnjost zatvora u Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu ili Nišu“, rekao je Stefanović.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 18. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u