Jevreji neće u Jasenovac sa Plenkovićem

„Mi ne možemo biti u istoj koloni. Ne možemo biti sa njima zbog Blajburga i ustaškog pozdrava“, poručio je Ognjen Kraus

Jevrejska zajednica u Hrvatskoj ne želi da u Jasenovcu bude u zajedničkoj komemorativnoj koloni, čije održavanje ove godine zagovara premijer Andrej Plenković. Vlada Hrvatske je na sastanak pozvala Savez antifašističkih boraca, predstavnike jevrejske zajednice i predstavnike Srba i Roma. Međutim, predsednik Koordinacije Jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus je odbio Plenkovićev predlog, prenosi Tanjug.

„Mi ne možemo biti u istoj koloni. Ne možemo biti sa njima zbog Blajburga i ustaškog pozdrava“, poručio Kraus u izjavi za hrvatski portal „Indeks“.

Plenković, naime, smatra da bi bilo dobro da ove godine bude organizovana zajednička komemoracija u Jasenovcu.

„To bi bili važni iskoraci i za pitanje sećanja, pomirenja i osude zločina koji su se dogodili u Jasenovcu“, istakao je Plenković.

„Indeks“, međutim, primećuje da, sudeći prema odgovoru Krausa, jevrejska zajednica ne veruje Plenkoviću. Poslednjih nekoliko godina, zbog protivljenja jevrejske i srpske manjinske zajednice upotrebi ustaških simbola i pokliča, komemoracija u Jasenovcu u aprilu se održavala u tri, pa i više kolona. Tako su pre ili posle državne komemoracije na jasenovačko stratište posebno odlazili predstavnici jevrejske manjine sa predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpskim nacionalnim većem.

„Mi ne možemo da budemo u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Blajburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac i dok je ’za dom spremni‘ jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv uprkos ustavnim i zakonskim odredbama i odluci suda Saveta Evrope u Strazburu“, jasan je Kraus u izjavi za „Indeks“.

Još zamerki na Plenkovićevo političko delovanje. Kraus ističe još dve velike zamerke zbog kojih ne mogu biti u koloni sa predstavnicima Plenkovićeve Vade, prenosi hrvatski portal.

„Sve dok su u školama u upotrebi udžbenici izdavača ’Alfe‘ i istoričara S. B. i M. J. i dok je na mestu voditelja odeljenja za informisanje HDZ-a osoba kao što je Andrej Rora, mi ne možemo u istu kolonu“, kaže Kraus, ne isključujući mogućnost da će se to možda jednog dana i dogoditi.

Kraus u svom odgovoru spominje udžbenik istorije za 8. razred osnovne škole u kojem su crkva, Alojzije Stepinac i sveštenici predstavljeni kao veliki antifašisti, a zločinačka priroda ustaškog režima je relativizovana. Reč je o udžbeniku izdavačke kuće „Alfa“ koji su pripremili istoričari Stjepan Bekavac i Mario Jareb. Kraus takođe spominje i slučaj Andreja Rore koji je 1996. godine objavio seriju feljtona u časopisu „Nezavisna država Hrvatska“, koji je iz emigracije u Zagreb preselio Srećko Pšeničnik, zet Anta Pavelića.

Predstavljen kao student i urednik biblioteke „Znameniti Hrvati islamske vere“, seriju feljtona je počeo da objavljuje 10. aprila 1996. godine. U tekstu prepunom pohvalnih epiteta za potpredsednika vlade NDH Džafer bega Kulenovića, Rora je pisao o borbi Hrvata i bosanskih muslimana za Pavelićevu tvorevinu.

 

Izvor Sputnjik, 19. mart 2019.

Pratite nas na YouTube-u