Kazahstan dobio novog predsednika

Nazarbajev je u utorak uveče, govoreći o Tokajevu, izjavio da je on „čovek u koga se može imati poverenje na čelu Kazahstana“

Funkciju vršioca dužnosti predsednika Kazahstana, posle neočekivane ostavke Nursultana Nazarbajeva, preuzeo je bivši premijer Kašim-Jomart Tokajev. Ostavka Nazarbajeva usledila je kasno u utorak uveče u sklopu predviđene tranzicije u Kazahstanu, tokom koje će on zadržati značajan uticaj na dalja politička dešavanja, javio je Rojters. Nursultan Nazarbajev (78) podneo je ostavku posle 30 godina na vlasti.

„Odlučio sam da podnesem ostavku“, rekao je Nazarbajev u obraćanju naciji, prenela je agencija Tass. Kako je istakao, odluka nije bila ni malo laka, ali nije naveo razloge za takvu svoju odluku.

Tokajev (65), iskusni diplomata školovan u Moskvi koji govori engleski, ruski i kineski, biće na funkciji predsednika do isteka mandata u aprilu 2020. godine, kao što je predviđeno Ustavom Kazahstana. Kako navodi britanska agencija, za sada nije poznato da li će se Tokajev kandidovati za predsednika u sledećem mandatu.

Nazarbajev je u utorak uveče, govoreći o Tokajevu, izjavio da je on „čovek u koga se može imati poverenje na čelu Kazahstana“. Nazarbajev je bio na čelu ove naftom bogate centralno-azijske države od 1989. godine, kada je još uvek bila u sklopu Sovjetskog Saveza.

Tokajev je izjavio da će nastaviti da vodi Kazahstan kursom koji je zacrtao Nazarbajev i da će se s njim konsultovati u vezi sa ključnim političkim pitanjima. On je predložio i da se ime prestonice Kazahstana, Astane, promeni u Nursultan.

 

Izvor Tanjug/B92, 20. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u