Potpredsednik Bundestaga zatražio proterivanje američkog ambasadora

„Ne smemo više dozvoljavati da se američki ambasador meša u političke stvari Nemačke“, rekao je Volfgang Kubicki

Angela Merkel vuče realne poteze koji nisu po volji zvaničnom Vašingtonu – primer je gasovod Severni tok 2 – ali se čuva otvorenih političkih sukobljavanja i jakih reči. Mnogi oko nje i ispod nje više se, međutim, ne libe da Amerikancima „pokažu zube“. Upravo je potpredsednik Bundestaga Volfgang Kubicki oštro kritikao ambasaora SAD u Berlinu Ričarda Grenela i javno zatražio da bude proglašen za personu non grata.

U intervjuu francuskoj novinaskoj agenciji AFP objasnio je zašto traži Grenelovo proterivanje:

„Taj američki diplomata se ponaša kao vrhovni komesar okupacione vlasti. Njemu mora biti stavljeno do znanja da naša tolerantnost ima granice. Nemačka ne sme trpeti Grenelove pokušaje da se meša u politiku suverene države kakva je Nemačka“.

Kubicki je potpredsednik opozicione ali parlamentarne Slobodne demokratske partije, a imao je u vidu Grenelove pretnje sankcijama nemačkim kompanijama koje učestvuju u projektu Severni tok 2, kritikovanje Berlina što vojne rashode ne podiže do 2 odsto nacionalnog BDP-a, javno zameranje nedeljniku Špigl da se služi „antiameričkom retorikom“…

Zato je Kubicki pred kamerama sugerisao svom ministru spoljnih poslova Hajku Masu da protera Grenela koji je – kao poslednji „ispad“ – sebi dozvolio da kritikuje nemačkog ministra finansija Olafa Šolca zbog budžetskog plana Nemačke za nekoliko narednih godina. Grenelu se nije svidelo – a to je onaj „Trampov čovek od poverenja“ kod kojeg na konsultacije odlazi Hašim Tači – što je Šolc u plan uneo vojne rashode koji su „daleko od potrebnih dva odsto BDP“. Kubicki je naglasio da nema nameru da štiti Šolca, koji ume i sam da se brani, pa dodao:

„Ne smemo više dozvoljavati da se američki ambasador meša u političke stvari Nemačke“.

Šolc je u pomenutom planu predložio da Nemačka naredne godine vojne rashode podigne na 1,37 odsto svog BDP-a i da se do 2022. godine „približi 2 odsto BDP-a“, a da ih već 2023. spusti na 1,25 odsto BDP-a. To bi u 2023. značilo realno smanjenje za 50.2 milijarde dolara. U februaru je Grenel javno spočitavao vladi Merkelove da Berlin ne sme štedeti na odbrani jer joj je „Rusija na pragu“.

 

Izvor Fakti, 19. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u