DS podržala presudu Karadžiću: Vučić da ne pravi heroje od zločinca

Presuda je „bitna za suočavanje sa prošlošću, utvrđivanje odgovornosti i stvaranje pretpostavki za građenje budućnosti bez hipoteke prošlosti“

Demokratska stranka osudila je „svaku relativizaciju“ presude u Hagu kojom je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u BiH i pozvala aktuelnu vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „prestanu sa kampanjom predstavljanja ratnih zločinaca kao heroja“.

Navodeći da je jučerašnja presuda „bitna za suočavanje sa prošlošću, utvrđivanje odgovornosti i stvaranje pretpostavki za građenje budućnosti bez hipoteke prošlosti“, DS je ocenila da se tom presudom „utvrđuje pojedinačna odgovornost i dokazuje da srpski narod, kolektivno, ne nosi krivicu za učinjene zločine“.

„To pruža satisfakciju žrtvama i nadu svima koji se bore za humane ideale slobode, mira i razumevanja. Upravo tu leži odgovornost nas, pojedinaca i stranaka, društva u celini da u periodu koji je pred nama onemogućimo revizionistička tumačenja, nacionalističku retoriku i nasilje prema neistomišljenicima“, stoji u saopštenju.

BALŠA BOŽOVIĆ U ZAGREBU
Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije Balša Božović razgovarao je danas u Zagrebu sa predsednikom Socijaldemokratske partije Hrvatske Davorom Bernardićem o predstojećim izborima za Evropski parlament i načinima na koje će budući evropski poslanici moći da pomognu Srbiji da ponovo postane demokratska zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava, vladaju zakoni, a institucije i mediji slobodni.

Božović i Bernardić su ocenili da je evropska budućnost i što brža integracija u Evropsku uniju svih zemalja regiona jedina garancija boljeg i kvalitetnijeg života građana, te da je ostvarivanje takve budućnosti zajednički zadatak demokratskih stranaka.

„Ovaj susret prvi je u nizu sastanaka sa kandidatima za predstojeće izbore za Evropski parlament iz sestrinskih stranaka, a Hrvatska je prva zemlja u kojoj su ovakvi susreti održani, budući da su zemlje regiona koje su već članice EU i progresivne i demokratske snage u njima najbliži saveznici koje će Srbija imati i u evropskim integracijama i u izgradnji demokratije“, navedeno je u saopštenju iz DS-a.

 

Izvor Fakti, 21. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u