Erdogan: Zaustavićemo krstaše

Erdogan je pozvao Novi Zeland da ponovo uvede smrtnu kaznu, kako bi se adekvatno kaznio zločinac koji je usmrtio pedesetoro ljudi

Predizborna kampanja za lokalne izbore u Turskoj poslednjih dana protiče u znaku masakra na Novom Zelandu. Na dva skupa turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je uz povike „Krstaši neće proći” prikazao (nešto zamagljeni) video-snimak kako taj zločinac masakrira muslimanske vernike, dok je vodeća opoziciona partija najavila posetu Novom Zelandu.

Brenton Tarant, vinovnik zločina, u nekakvom svom „memorandumu” na više mesta je pomenuo Tursku i Erdogana. „Mi dolazimo u Konstantinopolj i razorićemo sve džamije u tom gradu. Erdogana treba ukloniti… Aja Sofija biće oslobođena od minareta i Konstantinopolj će ponovo biti hrišćanski”, napisao je Tarant, koji je, kako otkrivaju lokalni mediji, poslednjih godina dva puta boravio u Turskoj i obišao više gradova širom zemlje. Sada se ispituje sa kim je bio u kontaktu.

Lider vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Erdogan očigledno pokušava da iskoristi ovaj slučaj u predizbornoj kampanji kako bi pridobio glasove, prikazujući sebe kao zaštitnika muslimana u svetu od Mjanmara i Novog Zelanda, preko Kine, Izraela, Kipra do Kosova, BiH. To se i moglo očekivati pošto je ishod predstojećeg glasanja neizvestan i on na taj način pokušava da pridobije glasove rigidnih nacionalista.

„Nećete pretvoriti Istanbul u Konstantinopolj. Ostatak krstaša ne može da spreči uspon Turske. Ako dođete vratićete se u sanducima kao vaši dedovi (učesnici bitke na Galipolju u vreme Prvog svetskog rata)… Ovde smo hiljadu godina i, ako bog da, bićemo sve do apokalipse”, podignutim tonom grmi on na predizbornim mitinzima, mada nije objasnio ko to sada toliko ugrožava Tursku.

Erdogan je pozvao Novi Zeland da ponovo uvede smrtnu kaznu, kako bi se adekvatno kaznio zločinac koji je usmrtio pedesetoro ljudi. Ukoliko to izostane, zapretio je da će to uraditi Turska, ali nije objasnio na koji način. On je priznao da je njegova zemlja pogrešila što je ukinula najtežu sankciju i založio se da se ponovo uvede.

Premijer Australije Skot Morison osudio je kao „neodgovorne” i „veoma uvredljive” komentare predsednika Erdogana. Njegova zemlja je uložila protest turskom ambasadoru i zatražila da se te izjave povuku, prenose agencije.

Posle otkrića „memoranduma” ubice Taranta, provladin dnevnik Jeni Šafak tvrdi da su u Turskoj ponovo oživeli zahtevi da se Aja Sofija pretvori u džamiju. To se moglo očekivati, pošto se to uvek dešava uoči izbora kako bi se pridobili glasovi ekstremista koji još pate za „slavnom” osvajačkom prošlošću. Erdogan se zasad ne izjašnjava.

Temelje grada na Bosforu udarili su Vizantijci 330. godine i originalni naziv Konstantinopolj nosio je vekovima, sve do 1453. godine, kada su ga, posle višemesečne opsade i razaranja, osvojili Turci. Tada ga je sultan Mehmed Drugi Osvajač proglasio za prestonicu, a Aja Sofiju pretvorio u džamiju. Ona je služila za klanjanje sve do 1935. godine, kada ju je reformator Ataturk, pod pritiskom evropske javnosti, pretvorio u muzej, što će reći ni crkva ni džamija. Kako tada tako i danas. On se nije usudio da do kraja ispravi tu istorijsku nepravdu, jer se plašio kako će reagovati radikalni islamisti koji mu to nisu oprostili do dana današnjeg.

Predstojeći izbori su, iako za lokalne organe vlasti, u centru pažnje pošto će to za Erdogana biti velika provera pošto se u poslednje vreme suočava sa mnogim izazovima. U opoziciji ga optužuju da je raspolutio naciju, da neuspeli puč pokušava da iskoristi da se obračuna sa političkim protivnicima. To je Tursku još više udaljilo od Evropske unije.

Ankete, koje u Turskoj treba primiti s rezervom, potvrđuju da je odnos snaga između Erdoganove AKP, koju podržava Partija nacionalističkog pokreta (AKP), i opozicije izjednačen. Ali njemu i ovog puta na ruku ide rascepkana opozicija.

Na lokalnim izborima koji se održavaju 31. marta učestvuje dvanaest partija, od kojih su većina minorne i nisu preskočile kapije uprava većih gradova. Najneizvesnija bitka vodiće se u najvećim gradovima, pre svega u Istanbulu i Ankari, u kojima živi četvrtina stanovništva zemlje.

 

Autor Vojislav Lalić

 

Izvor Politika, 21. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u