Kako su političke stranke reagovale na Karadžićevu presudu?

Oglasio se i lider radikala Vojislav Šešelj koji je presudu ocenio kao skandaloznu i neprofesionalnu

Političke stranke u Srbiji različito ocenjuju pravosnažnu presudu Haškog tribunala kojom je nekadašnji lider Srba u BiH, Radovan Karadžić, osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Dok SRS i SPS presudu smatraju nepravednom, DS, LSV, PSG i LDP pozdravljaju odluku Tribunala. Iz vladajuće SNS oglasio se samo Vladimir Đukanović koji je stao uz Karadžića.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je da svi koji su činili zločine treba da se kazne i nazovu imenom i prezimenom i da se skine kolektivna krivica sa naroda. Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da sada treba razgovarati šta se to u ime srpskog naroda činilo napominjući da su ubijane žene i civili i ističući da se plaši da to neće ipak biti ishod presude. Jerkov je rekla da će se preći u samosažaljenje i merenje broj srpskih žrtava i žrtva druge nacionalnosti kao i da ne očekuje dobru reakciju države, s obzirom na to da je vode oni koji su podržavali sve što se devedestih godina dešavalo.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je svaka kazna Radovanu Karadžiću premala, i dodao da misli da će reakcije iz Srbije o presudi Karadžiću, odnosno reakcije aktuelne vlasti i „samoproklamovane opozicije“ poslati jako lošu poruku iz Srbije.

„Nije poenta u tome šta će presuda doneti regionu, nego šta će reakcije iz Srbije doneti regionu. Nažalost mislim da će biti dosta slične reakcije aktuelne vlasti i ove samoproklamovane opozicije. Ako to bude slično, kao što ja mislim, onda će biti jako loša poruka iz Srbije“, rekao je Čanak.

Pokret slobodnih građana pozdravio je presudu Karadžiću saopštenjem u kojem se navodi da „adekvatno sankcionisanje odgovornih za ratne zločine značajno doprinosi pomirenju, i da se osudama odgovornih pojedinaca skida teret krivice sa naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu“.

„Verujemo da izostanak pravde u pojedinim slučajevima nije opravdanje da se pasionirano brane najgori pojedinci koji su svojim neodgovornim delovanjem doveli do krvavih sukoba i velikog broja nevinih žrtava“, stoji u saopštenju.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je presuda Karadžiću „delimična, ali nedovoljna satisfakcija“ za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike. Jovanović je, kako se navodi u saopštenju LDP-a, kazao da je ta presuda i jedan od osnova za „politiku pomirenja“ u regionu.

„To se pre svega odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su narodi od ove politike najviše stradali“, rekao je Jovanović.

Povodom presude Karadžiću, Stranka moderne Srbije pozvala je sve odgovorne pojedince, institucije i političke aktere da prihvate utvrđene činjenice i da krenu putem pomirenja i saradnje, a ne relativizacije zločina i skrivanja zločinaca iza građana Srbije. Ta stranka ističe da je obaveza svih država koje su prošle kroz građanski rat da rade na promociji stava da se nijedan zločin ne isplati.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta izjavila je presuda Karadžiću još jedan od dokaza da je reč o antisrpskom sudu i da je formiran samo da bi se sudilo Srbima. Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je kazna drastična iako, kako je navela, nije bilo dokaza ni za jednu optužnicu, čak ni u prvom stepenu. Radeta je kazala i da je žalbenom postupku odbrana Karadžića iznela niz detalja koji su opovrgavali prvostepenu presudu, ali da to mehanizmu u Hagu ništa ne znači.

Oglasio se i lider radikala Vojislav Šešelj koji je presudu ocenio kao skandaloznu i neprofesionalnu.

„Presuda je skandalozna, spada u najgore tradicije tribunala (u Hagu) i odražava kontinuitet“, rekao je Šešelj za rusku agenciju Tass.

Da je presuda Karadžiću nepravedna smatra i poslanik SPS-a Dušan Bajatović.

Od predstavnika vladajuće Srpske napredne stranke dosad se nije oglašavao niko, osim poslanika Vladimira Đukanovića koji je na svom Fejsbuk profilu postavio fotografiju sa natpisom „I ja sam Radovan“, uz komentar „Presuda dušmana tvoja je pobeda“.

 

Izvor Fonet/Beta/N1, 20. mart 2019.

Pratite nas na YouTube-u