Rusija nije pozvana na obeležavanje 80. godišnjice Drugog svetskog rata u Varšavi

„Uprkos odlučujućem i nesumnjivom doprinosu naše države porazu Hitlerovog Rajha i oslobađanju Poljske u toj postavci nema mesta za Rusiju“

Vlasti Poljske sistematski falsifikuju hroniku Drugog svetskog rata, ignorišući istorijsku logiku i organizujući manifestaciju povodom godišnjice početka Drugog svetskog rata bez učešća Moskve, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Ministarstvo je iznenađeno namerom Poljske da obeleži godišnjicu početka Drugog svetskog rata 1939. godine samo u prisustvu predstavnika država-članica EU i NATO-a i zvaničnika nekoliko bivših republika Sovjetskog Saveza.

„Uprkos odlučujućem i nesumnjivom doprinosu naše države porazu Hitlerovog Rajha i oslobađanju Poljske od nacističkih okupatora u toj postavci nema mesta za Rusiju“, navelo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Prema saopštenju Ministarstva, tom odlukom događaj je postao „privatan“, što je još jedna pojava „iskrivljenog pogleda poljske administracije‚ koja zbog svojih trenutnih političkih prioriteta sistematski falsifikuje hroniku Drugog svetskog rata i posleratnog perioda“.

„Neka to ostane na savesti sadašnjih poljskih vlasti“, dodali su u resoru.

Kako je za agenciju RAR izjavio šef kancelarije poljskog predsednika Kšištof Ščerski, manifestacija će biti održana „u krugu država sa kojima Poljska danas sarađuje na dobrobit sveta, zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava i poštovanju suvereniteta država“.

„Kršenje tih pravila je bilo karakteristično za agresore 1939. godine i ostaje najveća pretnja za svet danas“, dodao je Ščerski. Prvog septembra 1939. godine počeo je Drugi svetski rat, kada je Nemačka napala Poljsku. Nakon toga deo njene teritorije je pripao Trećem rajhu, a drugi deo SSSR-u.

 

Izvor Sputnjik, 21. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u