Šta će albanska vojska na Kosovu i Metohiji?

Drecun: Zastrašivanje srpskog naroda i pripreme za eventualno izazivanje nasilja na severu KiM

Zajednička vežba albanske vojske i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga na KiM namenjena je zastrašivanju srpskog naroda u pokrajini i to jesu pripreme za eventualno izazivanje nasilja na severu KiM, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Ocenio je da je to neprihvatljiva demonstracija velikoalbanske politike, da Albanija nema nijedan osnov da šalje vojsku na KiM, sem ako nije okupatorska, te da je to što Albanija radi toliko opasno da se maltene graniči sa nezvaničnom objavom rata Srbiji.

„Oni su okupirali, ulaskom svojih snaga, deo naše teritorije. Ne reaguju UN i Kfor”, kaže Drecun na TV Pink. Naglasio je da po Rezoluciji 1244 jedino vojno prisustvo na KiM može da bude prisustvo Kfor-a.

„Kako je Kfor mogao da dozvoli prisustvo vojne sile koja nije u sastavu Kfora? Zašto ih nisu sprečili? Ko je doneo političku odluku da se tako nešto dozvoli”, upitao je Drecun.

Naveo je da se time šalje poruka Beogradu da albanska armija može da pomogne specijalnim jedinicama Prištine da dovrše etničko čišćenje sa KiM i da proteraju do kraja Srbe sa KiM.

„Srbiji se šalje izuzetno opasna poruka koja može region da odvede u novo ratno stradanje, šalje nam se poruka da u slučaju da pokušamo da branimo srpski narod, ako dođe do eventualnog nasilja na severu, da će Albanija poslati svoju vojsku da nam se suprotstavi i da možemo da očekujemo vojsku Albanije na vrhu Kopanika gde je administrativna linija”, rekao je Drecun.

Naveo je da se pokazuje da režim iz Albanije zapravo stoji iza cele destabilizacije KiM, a svojevremeno i Makedonije. Zabrinjava ga, kaže, opasnost od povezivanja nekih procesa, kao što su najavljeni protesti dela opozicije u Srbiji koja najavljuje veliki skup 13. aprila i zajedničke pripreme albanske vojske i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga za mogući upad na sever KiM.

„Šta ako se poklopi da se u isto vreme preduzmu neke akcije protiv srpskog naroda na severu KiM i pokrenu se nasilni protesti u Beogradu ili u drugim gradovima Srbije? Kakve su to tajne aktivnosti između nekih lidera SzS poput Đilasa i Jeremića u Skoplju? O čemu se razgovaralo sa Zoranom Zaevim u Skoplju”, upitao je Drecun.

Naveo je da je Zaev u odličnim odnosima sa Ramušem Haradinajem i sa Albancima, te postavio pitanje da li je Đilas nekakav posrednik u razgovorima ili u pravljenju nekih planova.

„Zašto se u poslednje vreme u celu priču protesti ‘Jedan od pet miliona’ uključio Sulejman Ugljanin koji godinama ima tajnu saradnju sa Albancima. Šta ako se desi da se u isto vreme pokrenu neke akcije protiv Srba na severu KiM, nezakonite nasilne aktivnosti u Novom Pazaru, na jugu centralne Srbije i u Beogradu”, upitao je Drecun.

Govorio je i o tome da je pre neki dan bio pravi obaveštajni rat u Makedoniji povodom depeše koju je američka ambasada u Skoplju poslala Stejt departmentu, a koju je objavio Vikiliks. Pročitao je sadržaj depeše koja se odnosi na teroristički napad u Kumanovu 2015. godine, te podsetio da je i tada rekao da je tu terorističku grupu organizovao Haradinaj. U depeši se, dodaje, kaže da pokret Zorana Zaeva želi da obori makedonsku vladu, te upitao o čemu se to dogovaraju Zaev, Đilas i Jeremić.

„Šta radi Dragan Đilas na KiM? Da li samo obilazi mesta gde žive Srbi i srpske svetinje ili ima komunikaciju sa Haradinajem? O čemu razgovara Ugljanin sa Haridnajem i Tačijem”, pita Drecun, prenosi Tanjug.

Povodom izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da nasilne demonstracije u Srbiji mogu destabilizovati region, Drecun kaže da etničko čišćenje koje nastavlja da sprovodi Hrvatska destibilizuje i Srbiju i region.

„Podrška Hrvatske albanskim teroristima, takozvanim kosovskim bezbednosnim snagama, destabiluzuje ceo region. Hrvatska je ta koja pokušava da destabilizuje Srbiju ne mareći za stabilnost regiona, ali neće uspeti”, poručio je Drecun.

Neke zemlje, dodaje, kao i pojedinci spremaju destabiluzaciju Srbije u pokušaju da zaustave ekonomski razvoj, dok predsednik Aleksandar Vučić pokušava da napravi istorijski ekonomski korak da u Srbiju dođe Folksvagen.

 

Izvor Politika, 21. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u