Lavrov: Zapad hoće da sakrije zločine počinjene tokom bombardovanja

Lavrov je „namernom provokacijom“ nazvao masakr u kosovskom selu Račak 1999, zbog kojeg je NATO počeo da govori o upotrebi sile u SRJ

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da su zapadne zemlje prvi put započele s izmenom međunarodnog prava kada su bombardovale Jugoslaviju 1999.

Sergej Lavrov je u intervjuu za dokumentarac En-Ti-Vi-ja pod nazivom „Okret za 180 stepeni iznad Atlantika“ rekao da zapadne zemlje prikrivaju zločine počinjene tokom bombardovanja.

„Mislim da je Zapad činio i da će nastaviti da čini sve što može da to spreči. Što se tiče zabranjene municije, Srbi vode istragu. Kada bude okončana, videćemo šta može da se učini da bi se osiguralo da zločin ne prođe bez kazne. Želeo bih da ponovim, ne vidim nikakvu šansu da međunarodne agencije koje uključuju Zapad i u kojima se zapadni glasovi računaju, na to pristanu. Učiniće svaki mogući napor da to spreče“, rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je istakao da je 2010. švajcarski parlamentarac Dik Marti objavio izveštaj „koji je sadržao zastrašujuće informacije vezane za zločine ekstremista Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji su otimali ljude zarad trgovine organima“.

Lavrov je naveo da je „Zapad morao da natera kosovske vlasti da daju dozvolu za ustanovljenje specijalnog suda za istraživanje zločina pomenutih u izveštaju“ i da je „američki državljanin imenovan za tužioca tog suda“.

„Međutim, sud je obustavio rad pre nekoliko godina. Od tada, novi tužioci su imenovani dvaput, aktuelni je Amerikanac, ali nijedna optužnica nije doneta. Sumnjam da je bilo kakva jasna istraga u toku. Tako će zapadne zemlje nastaviti da guraju pod tepih činjenice koje dokazuju da su oni i njihovi potčinjeni umešani u zločine protiv čovečnosti“, ukazao je šef ruske diplomatije.

On je ocenio da je „NATO kampanja bombardovanja predstavljala flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava“.

„Jednom prilikom je u vazdušnim udarima NATO-a pogođen putnički voz koji je prelazio most. A njihov napad na televizijski centar (RTS) je potpuno neprihvatljiv“, rekao je Lavrov.

„NIŠTA NIJE MOGLO DA ZAUSTAVI AMERIKANCE“
Lavrov je „namernom provokacijom“ nazvao masakr u kosovskom selu Račak 1999, zbog kojeg je NATO počeo da govori o potrebi upotrebe sile u SRJ.

„To nije bio razlog, već veštačko opravdanje. Odavno se zna da je to bila provokacija. Za ubijene civile se ispostavilo da su bili ekstremisti takozvane OVK, kojima je rečeno da nose civilnu odeću“, naveo je Lavrov.

Ruski ministar je kazao da su zapadne zemlje prvi put započele s izmenom međunarodnog prava kada su započele sa bombardovanjem Jugoslavije 1999. i podsetio da su se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Rusija, Kina i nestalne članice Argentina i Brazil na najaktivniji način suprotstavljali planovima i zahtevima za korišćenje sile. Prema Lavrovu, „ništa nije moglo da zaustavi Amerikance“.

„Oni su to odavno rešili i tražili su blagoslav SB UN. Ali, kada je postalo jasno da to neće uspeti, izveli su jednostranu agresiju na suverenu državu, kršeći Povelju UN i principe OEBS-a i remeteći celokupni svetski poredak koji je uspostavljen nakon Drugog svetskog rata“, rekao je Lavrov.

„IZA PLATFORME PRIŠTINE NAJVEROVATNIJE STOJE SAD“
SAD najverovatnije stoje iza platforme koju su kosovski Albanci objavili početkom marta, kaže šef ruske diplomatije.

„Pre nekog vremena, početkom marta Priština je objavila svoju pregovaračku platformu, koja predstavlja ultimatum i u kojoj stoji da bez ikakvih uslova mora biti u potpunosti priznata nezavinost Kosova, a da Srbi nemaju i ne mogu imati pravo da utiču na rešenje tog pitanja. U Vašingtonu su to ‘progutali'“, rekao je Lavrov.

Prema rečima ruskog ministra, evropske zemlje nisu za sada iznele svoj stav tim povodom, ali, bez obzira na to, one teško da će moći da utiču na Kosovo. Priština, kako kaže Lavrov, u potunosti ignoriše napore EU za normalizaciju situacije na Kosovu po pitanju prava srpskog stanovništva.

Ruska agencija podseća da je kosovski parlament 7. marta većinom glasova usvojio zakon kojim se formuliše platforma za pregovore sa Beogradom. U dokumentu stoji da se odbacuje mogućnost razmene teritorija sa Srbijom, traži da Beograd bezuslovno prizna nezavinost Kosova i predviđa osnivanje krivičnog tribunala za zločine Srba nad Albancima.

Lavrov je podsetio da su zapadne zemlje 2008. godine priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da bi opravdale agresiju NATO-a protiv SR Jugoslavije, iako u to vreme nisu postojali objektivni razlozi za prekid pregovara Beograda i Prištine pod okriljem UN.

„Niko nikoga nije napadao, a izjave sa Zapada o tome da su prinuđeni da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, jer Srbi ugrožavaju Albance na Kosovu, jednostavno su bile izmišljene i bez osnove“, kaže Lavrov.

Ta orijentacija s ciljem potkopavanja međunarodnih, pravnih napora nastavljena je i 2011. godine, kada su snage NATO-a, iskrivljenim tumačenjem Rezolucije SB UN, izvršile agresiju na Libiju, konstatovao je Lavrov. On kaže da su akcije zapadnih zemalja doprinele bujanju terorizma, trgovine narkoticima i nelegalnih migracija.

„Tada započet niz avantura nastavlja se i danas. Očigledno je da sve više jačaju napori da se univerzalno međunarodno pravo zameni pravilima osmišljenim u skladu sa interesima isključivo SAD i njihovih saveznika“, zaključio je Lavrov.

NAPAD NA KINESKU AMBASADU MOŽDA NAMERAN
Odgovarajući na pitanje o bombardovanju kineske ambasade u Beogradu, Lavrov je rekao da je napad možda bio nameran.

„Mislim da je bio slučajan incident, ali nisam potpuno siguran“, rekao je šef ruske diplomatije.

Bomba je pogodila Ambasadu Kine u Beogradu 7. maja 1999. godine. Tada su poginula tri službenika kineske ambasade. NATO je saopštio da je to bila greška, dok su analize nekih drugih institucija pokazale da je ambasada bila meta napada.

 

Izvor Tass/Tanjug/RTS, 22. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u