Novosti: Zapad insistira da osudimo Madura

Ovaj novi zahtev još jedan je od licemernih poteza Zapada. Naime, od Beograda se traži nešto oko čega ne postoji jedinstvo ni u samoj EU

Poslednjih nedelja se pojačava pritisak iz SAD i EU na Srbiju da otvoreno osudi režim Nikolasa Madura, ali naša država neće menjati stav prema aktuelnom predsedniku Venecuele – saznaju Novosti.

Prema našim informacijama, zapadne diplomate stavile su do znanja srpskim vlastima da bi bilo poželjno da „budu na pravoj strani istorije“, odnosno da se priključe bloku država koje zahtevaju odlazak Madura i dolazak na vlast samoproglašenog predsednika Huana Gvaida. U kojoj bi formi „osuda“ Madurovog režima došla, da li u vidu saopštenja Ministarstva spoljnih poslova, Vlade, ili, pak, u nekom drugom obliku – ostavljeno je Beogradu da odluči.

Ovaj novi zahtev, koji strane diplomate u neformalnim razgovorima najčešće „pakuju“ u papir naših obaveza da na putu ka EU moramo da se usklađujemo sa spoljnom politikom Unije, još jedan je od licemernih poteza Zapada. Naime, od Beograda se traži nešto oko čega ne postoji jedinstvo ni u samoj EU. Tako se desilo da je Italija stavila veto na saopštenje EU o priznavanju predsednika parlamenta Venecuele Huana Gvaida za privremenog predsednika države, koje je trebalo da pročita šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Gvaida je, do sada, za „prelaznog“ predsednika podržalo 19 država EU.

Šef diplomatije Ivica Dačić još jednom je prošle nedelje, u razgovoru sa kolegom iz Venecuele Horheom Areasom sa kojim se sreo u Beogradu, potvrdio da „Srbija najmanje što može da uradi jeste da ne menja poziciju prema toj prijateljskoj zemlji“. Odnosno, da za zvanični Beograd Maduro ostaje legalni i legitimni predsednik Venecuele.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za Novosti, da je Venecuela prema Srbiji krajnje prijateljska zemlja, koja brani naše pozicije po pitanju Kosova i Metohije i nijedan neprijateljski akt prema nama nije učinila:

– Bilo bi cinično do nivoa nacionalnog poniženja da prihvatimo da bilo kakav neprijateljski akt povučemo prema Venecueli, koja nam ništa loše nije učinila. A da pritom to uradimo za račun onih država koje su priznale Kosovo i rade protiv naših interesa. Nacionalno dostojanstvo bi nam bilo povređeno kada bismo toliko nisko pali. Drugo, time bismo pokazali mnogim drugim zemljama koje su na našim pozicijama, od Irana pa nadalje, da Srbija nije lojalan partner.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić, takođe, smatra da Srbija treba da sledi, koliko god je moguće, sopstvene interese:

– Najbolje bi bilo da se raščisti situacija u Venecueli, da se održe fer i slobodni izbori.

VAŽNA POZICIJA SAVETA BEZBEDNOSTI
Sve da i u EU postoji jedinstven stav oko dešavanja u Venecueli, Srbija ne bi trebalo da ga sledi, jer saglasnosti oko Madura nema u Ujedinjenim nacijama, odnosno u Savetu bezbednosti, gde Rusija i Kina kao stalne članice podržavaju aktuelnu vlast u Venecueli. Dok god je to tako, nijedna suverena zemlja nije obavezna da preduzme bilo kakve mere.

 

Autor D. Milinković

 

Izvor Večernje novosti, 22. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u