Savet EU doneo odluku: Britanija izlazi najkasnije 22. maja

„Nadam se da svi možemo da se složimo, sada smo pred odlukom“, rekla je Mejova sinoć novinarima u Briselu

Evropski savet jednoglasno je doneo odluku da se povlačenje Velike Britanije iz EU odloži za 22. maj 2019. godine, navodi se u zaključcima dvodnevnog samita lidera EU u Briselu. Ovaj produžetak odobrilo je 27 članica EU pod uslovom da Donji dom britanskog parlamenta sledeće nedelje podrži Sporazum o povlačenju.

„Po drugom scenariju, ako Sporazum o povlačenju sledeće nedelje ne bude odobren od strane Donjeg doma, Evropski savet pristaje na odlaganje do 12. aprila 2019. godine i očekuje da Velika Britanija pre tog datuma Evropskom savetu predstavi naredne korake“, izjavio je po završetku samita predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je ocenio da Velika Britanija i dalje ima mogućnost izbora između uređenog Bregzita (s dogovorom), Bregzita bez dogovora, dugog odlaganja Bregzita ili povlačenja člana 50, ali da EU ponavlja da više ne može biti pregovora o samom Sporazumu o povlačenju koji je dogovoren između Unije i Ujedinjenog Kraljevstva u novembru 2018.

Kako navodi Gardijan, EU je na taj način preuzela kontrolu nad procesom Bregzita i dala kraći rok od onog koji je tražila Tereza Mej. Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao da je EU neumorno pregovarala o Sporazumu o povlačenju i da je učinila sve što je bilo u njenoj moći. On kaže da se nada da će Sporazum biti usvojen u Donjem domu britanskog parlamenta.

„Šta god se dogodi, mi smo spremni uključujući i izostanak Sporazuma o povlačenju. Spremni smo i bili smo spremni još od 2017. godine“, poručio je Junker.

Predsednik Evropskog saveta Tusk zaključio je da je dobar znak to što i u procesu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU i dalje postoji „dosta otvorenih opcija“, kao i činjenica da se i dalje nalaze načini kako da se „olakša proces“ za obe strane.

MEJ POZDRAVILA ODLUKU EU
Britanska premijerka Tereza Mej pozdravila je odluku lidera EU da odloži Bregzit, navodeći da sada poslanici britanskog parlamenta imaju jasan izbor šta sledeće treba da urade.

-Nadam se da svi možemo da se složimo, sada smo pred odlukom, rekla je Mejova sinoć novinarima u Briselu, po završetku samita EU prenosi Rojters.

 

Izvor Gardijan/Tanjug/Blic, 21. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u