Tramp: Priznaćemo Golan kao deo Izraela; Rusija i Iran: Neprihvatljivo

„Promena statusa Golanske visoravni, zaobilaženjem SB, direktno je kršenje odluka UN“, izjavila je Marija Zaharova

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je vreme da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

„Nakon 52 godine, vreme je da Sjedinjene Američke Države potpuno priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koje su od ključne strateške i bezbednosne važnosti za državu Izrael i regionalnu stabilnost“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Nakon toga, premijer Izraela Benjamin Netanjahu zahvalio je predsedniku Sjedinjenih Američkih Država na spremnosti da prizna suverenitet jevrejske države nad Golanskom visoravni na čije vraćanje pretenduje Sirija.

„U vreme kada Iran pokušava da iskoristi Siriju kao odskočnu dasku za uništavanje Izraela, predsednik Tramp hrabro priznaje izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni. Hvala, predsedniče Trampe“, napisao je Netanjahu na svom nalogu na Tviteru.​

Golanska visoravan je do 1967. bila deo Sirije. Tokom Šestodnevnog rata, izraelske trupe su zauzele ovu teritoriju. Tokom arapsko-izraelskih sukoba, zemlje Varšavskog pakta isporučivale su oružje i tehniku, između ostalog, u Siriju i Egipat. Nakon rata Sudnji dan (1973), strane su zaključile sporazum o primirju i razdvajanju trupa. Na Golanskoj visoravni su se 1974. pojavili mirovni punktovi Ujedinjenih nacija.

Nakon upada terorista 2013. godine, Ujedinjene nacije ograničile su svoju misiju u toj oblasti. Sirijska vojska je 2018. godine uspostavila kontrolu nad provincijom Kuneitra koja graniči sa Izraelom, nakon čega je ruska vojna policija postavila osmatračnice duž linije „Bravo“ — sirijskog dela granice. Iste godine, mirovnjaci UN ponovo su počeli da patroliraju demilitarizovanom zonom.

 

Izvor Sputnjik, 21. mart 2019.

NETANJAHU: TRAMPOVA OBJAVA NOVO ČUDO PURIMA
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravio je izjavu Donalda Trampa da je vreme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni. On je to nazvao „prazničnim čudom“.

On je rekao da Trampova deklaracija ima isti istorijski značaj kao i priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela i izlazak SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom, prenosi AP.

Kako se navodi, Trampova izjava dolazi u vreme kada jevrejska država slavi praznik Purim, kojim se obeležava pobeda Jevreja nad tiranijom Persije, a Netanjahu je rekao da savremeni Iran koristi Siriju kao platformu protiv Izraela i nazvao Trampovu izjavu „novim čudom Purima“.

„Poruka koju Tramp šalje svetu jeste da SAD podržavaju Izrael“, rekao je Netanjahu na konferenciji sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

 

Izvor Tanjug/B92, 22. mart 2019.

ZAHAROVA: GOLANSKA VISORAVAN JE SIRIJA
Promena statusa Golanske visoravni, zaobilaženjem Saveta bezbednosti, predstavlja direktno kršenje odluka UN, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Ruska Federacija, kako vam je poznato, zauzima principijelan stav da Golanska visoravni pripada Siriji. To je potvrđeno rezolucijom SB UN iz 1981. godine. Naša ocena protivpravne odluke Izraela o njegovom suverenitetu nad Golanskom visoravni ostaje nepromenjena“, rekla je Zaharova za radio Komersant FM.

„Promena statusa Golanske visoravni, zaobilaženjem SB, direktno je kršenje odluka UN“, dodala je ona.

Američki predsednik Donald Tramp je ranije napisao na Tviteru da je vreme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, teritorijom koju je ta zemlja osvojila od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967. godine i potom je anektirala.

 

Izvor Sputnjik, 22. mart 2019.

IRAN: GOLANSKA VISORAVAN PRIPADA SIRIJI
Izjava američkog predsednika Donalda Trampa da bi trebalo priznati suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni je neprihvatljiva, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana.

„Ovo nelegalno i neprihvatljivo priznanje ne menja činjenicu da Golan pripada Siriji“, izjavio je portparol, prenosi Rojters.

Sirijske vlasti su ranije osudile Trampovu izjavu.

 

Izvor Sputnjik, 22. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u