Erdogan: Aja Sofija možda postane džamija

„Nije nemoguće, vrlo je to moguće. Čak možemo i da promenimo da to više ne bude muzej, već da bude džamija“

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nije nemoguće da istanbulska Aja Sofija, koja je trenutno muzej, postane džamija. Novinari su u specijalnom predizbornom programu turskih televizija TRGT Haber i Bejaz pitali Redžepa Tajipa Erdogana da li će turski državljani moći besplatno da posećuju Aja Sofiju.

„Nije nemoguće, vrlo je to moguće. Čak možemo i da promenimo da to više ne bude muzej, već da bude džamija. Turisti dolaze i besplatno posećuju Sultan Ahmetovu džamiju, Sulejmaniju, Fatihovu džamiju, tako bi mogli da posećuju i Aja Sofiju. Izgubila bi status muzeja koji je svakako naknadno dodeljen“, poručio je Erdogan, prenosi Anadolija.

Aja Sofija je izgrađena 537. godine u doba vizantijskog cara Justinijana. Skoro hiljadu godina korišćena je kao crkva, sve dok Mehmed II 1453. godine nije osvojio tadašnji Konstantinopolj i Aja Sofiju pretvorio u džamiju. Nakon toga su uz objekat sagrađena četiri minareta, kao i četiri stuba koji nose kupolu prečnika 32 metra na visini od 65 metara.

Objekat je od tada skoro 500 godina pobožnim muslimanima služio za obavljanje verskih obreda. Mustafa Kemal Ataturk, osnivač Turske Republike, 1935. godine je naredio da se Aja Sofija pretvori u muzej što je bio simbol toga koliko je odlučan da Tursku pretvori u sekularnu državu.

 

Izvor Tanjug/RTS, 25. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u