Kraj farse o dosluhu Trampa i Rusije, objavljen Malerov izveštaj

„Nije bilo tajnih dogovora sa Rusijom. Nije bilo opstrukcije niti bilo čega drugog. Ovo je potpuno oslobađanje od odgovornosti“, rekao je Tramp

Istraga specijalnog tužioca Roberta Malera pokazala je da izborni štab američkog predsednika Donalda Trampa nije sarađivao sa Rusima tokom kampanje za predsedničke izbore u SAD 2016. godine. Nalazi istrage, koje je američko Ministarstvo pravde predstavilo pred Kongresom, ukazuju da ni Tramp, kao ni njegovi saradnici, nisu sarađivali sa Rusijom, prenosi AP.

Pored toga, Malerova istraga „nije dovoljna da bi se ustanovila” opstrukcija pravde od strane predsednika SAD, izjavio je ministar pravde Vilijem Bar. Prema njegovim rečima, Maler je to prepustio Ministarstvu pravde, prenosi Tanjug.

MALEROVA ISTRAGA
U toku dvogodišnje istrage specijalnog tužioca Roberta Malera o mogućem ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine izdato je više od 2.800 sudskih naloga za svedočenje i sprovedeno gotovo 500 pretresa. To se navodi u pismu državnog tužioca SAD Vilijema Bara, koje je uputio američkom Kongresu, u kome je sumirao nalaze Malerovog konačnog izveštaja.

Kako se precizira, Maler je radio zajedno sa 19 pravnika, kojima je pomagalo 40 analitičara, agenata i članova ostalog osoblja američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), prenosi AP. Nalazi ukazuju da je u toku istrage intervjuisano oko 500 svedoka. Bar je, u istom pismu Kongresu, napisanom na četiri stranice, istakao da izborni štab predsednika Donalda Trampa nije sarađivao sa Rusima tokom kampanje 2016. godine. Pored toga, dodaje je, Bar, Malerova istraga „nije dovoljna da bi se ustanovila” opstrukcija pravde od strane predsednika SAD, pa je Maler to prepustio Ministarstvu pravde, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 24. mart 2019.

TRAMP: SRAMOTA ŠTO SAM MORAO DA PROĐEM KROZ ISTRAGU
Posle 22 meseca rada i više od 500 saslušanih svedoka, specijalni istražitelj Robert Maler zaključio je da ni Donald Tramp niti bilo ko iz njegovog okruženja nije sarađivao sa Rusijom u predsedničkoj kampanji u cilju uticaja na rezultate izbora. Tramp ističe da drugačiji epilog nije ni očekivao, i da očekuje da neko razmotri i drugu stranu. Demokrate traže objavljivanje potpunog izveštaja i naglašavaju da priča još nije okončana.

U sažetom pregledu rezultata Malerove istrage, državni tužilac Vilijam Bar ukazuje da istražitelj nije pronašao dokaze da je bilo ko u Trampovoj kampanji bio u dosluhu ili u koordinaciji sa ruskom vladom. Međutim, kada je reč o ometanju sprovođenja pravde od strane predsednika Trampa, u izveštaju se specifično ne navodi da je on počinio krivično delo, ali se takođe ni ne oslobađa odgovornosti. Ta odluka ostavljena je sekretaru Baru koji je sa svojim saradnicima zaključio da ponuđeni dokazi ne opravdavaju podizanje optužnice za opstrukciju pravde protiv Trampa. Američki predsednik ne krije zadovoljstvo rezultatima istrage.

„Nije bilo tajnih dogovora sa Rusijom. Nije bilo opstrukcije niti bilo čega drugog. Ovo je potpuno oslobađanje od odgovornosti. Sramota je što je naša zemlja morala da prođe kroz ovo. Sramota je što je vaš predsednik morao da prođe kroz ovo čak i pre nego što je izabran. Nadam da će neko razmotriti i drugu stranu“, rekao je Tramp.

DEMOKRATE TRAŽE DALjU ISTRAGU
Istovremeno, predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa, demokrata Džerold Nedler smatra da predsednik Tramp nije potpuno oslobođen od odgovornosti i traži od Bara što skorije objavljivanje celokupnog izveštaja.

„Njegovi zaključci otvaraju više pitanja nego što daju odgovora, s obzirom na to da je Maler otkrio dokaze koji, kako je sam rekao, ne oslobađaju predsednika odgovornosti. Nastavljamo dalje, nastavićemo istragu o ometanju pravde, zloupotrebi položaja i korupciji, kako bismo zaštitili zakon, što je naš posao“, rekao je Nedler.

U prvim analizama ukazuje se da su delimični rezultati istrage koji su sinoć objavljeni velika pobeda za predsednika Trampa, ali se i upozorava na činjenicu da Maler nije u potpunosti oslobodio odgovornosti Trampa, što demokratama u Predstavničkom domu daje dovoljno argumenata da čak i snažnije nego do sada zahtevaju detaljnu istragu ometanja pravde i zloupotrebe položaja.

Zvanična Moskva još nije reagovala na izveštaj Roberta Malera pošto, kako je to za agenciju Rojters izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, još nisu upoznati sa njegovim sadržajem. Predsednik Tramp se suočava sa još jednom bitkom, ovoga puta u Okružnom sudu u Njujorku, gde tužioci ispituju poslovanje njegove kompanije, članove najbliže porodice i plaćanje poreza. Ipak, jedno je sasvim sigurno, Donald Tramp danas ulazi u trku za drugi predsednički mandat mnogo sigurniji nego juče, a pred demokratama je težak zadatak da pronađu kandidata koji je u stanju da mu se suprotstavi.

 

Izvor RTS, 25. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u