Stoltenberg: Gruzija će sigurno ući u NATO

Prema njegovim rečima, NATO „neće prihvatiti da Rusija ili bilo koja druga sila odlučuje ko može biti član”

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas u Tbilisiju da će se Gruzija priključiti tom savezu uprkos protivljenju Rusije.

„Svih 29 saveznika je jasno navelo da Gruzija treba da postane članica NATO. Nastavićemo zajedno da radimo na pripremi prijema Gruzije u članstvo”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji s gruzijskim premijerom Mamukom Bahtadzeom.

Prema njegovim rečima, NATO „neće prihvatiti da Rusija ili bilo koja druga sila odlučuje ko može biti član”, prenosi Beta. Eventualni ulazak Gruzije u NATO Moskva smatra mešanjem zapada u njenu sferu uticaja.

Lideri NATO su na samitu u Bukureštu 2008. ocenili da Gruzija namerava da uđe u savez ali do danas nije pokrenut proces pristupanja. Bahtadze je na konferenciji rekao da Rusija „nema pravo da ograničava izbor suverene zemlje s kim će praviti bezbednosne aranžmane”. „Pristupanje NATO je izbor gruzijskog naroda i upisano je u naš ustav”, naveo je on.

Stoltenberg je došao u Tbilisi da bi prisustvovao zajedničkoj vojnoj vežbi Gruzije i NATO. Manevri počinju 18. marta i trajaće 12 dana. Gruzija i Rusija su u avgustu 2008. vodile petodnevni rat, započet gruzijskim napadom na separatističku Južnu Osetiju.

Sukob je okončan mirovnim sporazumom a Moskva je 26. avgusta 2008. priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, gde i dalje ima jako vojno prisustvo. Gruzija to naziva okupacijom. Ruski premijer Dmitrij Medvedev je prošle godine izjavio da bi ulazak Gruzije u NATO „mogao izazvati užasan sukob”.

 

Izvor Politika, 25. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u