Zašto je Rusija poslala avione s vojnicima u Venecuelu?

„To je još jedan primer kako Putin primenjuje ograničena sredstva uz pomoć kojih se suprotstavlja ciljevima američke politike“

Venecuelanski opozicionar Huan Gvaido, kojeg podržavaju SAD i Zapad, pozvao stanovništvo da se spremi za „Operaciju sloboda“ koja će voditi preuzimanju vlasti.  Poziv je usledio nakon što su svetski mediji preneli da su za vikend na aerodrom u Karakasu sletela dva ruska vojna aviona, a Bi-Bi-Si ocenjuje da Rusija ovim potezom šalje poruku Vašingtonu.

„Vreme je za pripremu za ‘Operaciju sloboda’ i vršenje maksimalnog pritiska (na vladu) kako bi se konačno stalo na kraj uzurpaciji. Svi, apsolutno svi imaju ulogu u ovoj fazi naše borbe“, poručio je Gvaido na Instagramu, prenosi Tas. On je najavio „osnivanje specijalnih komiteta širom zemlje“.

„Oni će dobiti zadatak da promovišu aktivnosti sa ciljem da se stane na kraj uzurpaciji u svakom regionu, sektoru, sindikatu, obrazovnoj ustanovi, vladinom telu“, napisao je Gvaido na ovoj društvenoj mreži.

Ruska agencija podseća da se opozicioni vođa, čiju je funkciju predsedavajućeg venecuelanskog parlamenta ukinuo Vrhovni sud, 23. januara na mitingu u Karakasu proglasio za privremenog predsednika Venecuele, što je aktuelni predsednik Nikolas Maduro, koji ima podršku Rusije, nazvao pokušajem puča.

Sputnjik je objavio da su dva ruska aviona u subotu sletela na glavni aerodrom u Karakasu, a navodno su u njemu bile desetine vojnika i velika količina opreme, sa zadatkom da „ispune tehničke vojne ugovore“. Bi-Bi-Si prenosi da je venecuelanski novinar Havijer Majorka na Tviteru napisao da je video oko 100 pripadnika ruskih trupa i oko 35 tona opreme koja je istovarena iz aviona. Britanski javni servis navodi da su ruski avioni stigli u Venecuelu tri meseca nakon što su dve zemlje održale zajedničke vojne vežbe.

Navodi se da je Majorka na društvenoj mreži objavio da su u blizini Karakasa sleteli teretni avion „antonov-124“ ruskih vazduhoplovnih snaga i drugi manji mlazni avion, a da je na čelu trupa koje su izašle iz jedne od letelica ruski general Vasilij Tonkoškurov. Bi-Bi-Si-jev izveštač za pitanja odbrane Džonatan Markus ocenjuje da ovim potezom „Rusija namerava da pokaže ograničenja američke politike prema Venecueli“.

„Trampova administracija teži promeni režima i obnovi demokratije. Ali, Moskva – dugogodišnji saveznik venecuelanskih vlasti – pružila je ugroženom Madurovom režimu diplomatsku, ekonomsku i vojnu podršku. Prošlog decembra dva ruska bombardera dugog dometa ‘Tu-160’ sletela su u Karakas, što je odmah izazvalo ‘rat rečima’ između Vašingtona i Moskve. Uz to su održane i zajedničke vojne vežbe (Venecuele i Rusije)“, naveo je Markus. On je napisao da „iako nije jasno kakvu je to oprema dopremljena poslednjim vojnim letovima, oni šalju dodatnu poruku Vašingtonu“.

„(Predsednik SAD Donald) Tramp je odbio da u potpunosti odbaci mogućnost vojne akcije protiv Madurove vlade. Ruski predsednik Vladimir Putin postavlja još jedan marker, naglašavajući da je Venecuela saveznik Rusije i da neće odustati od tog malog uporišta u Latinskoj Americi. To je još jedan primer kako Putin primenjuje ograničena sredstva uz pomoć kojih se suprotstavlja ciljevima američke politike“, zaključio je Bi-Bi-Si-jev izveštač za pitanja odbrane.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, odbio je danas da prokomentariše medijske izveštaje o tome da su u Venecuelu doletela dva ruska aviona sa vojnicima i opremom.

„Treba da postavite ovo pitanje Ministarstvu odbrane“, rekao je Peskov novinarima, preneo je Tas.

Dnevnik Komersio ranije je objavio da su avioni Antonov An-124 i Iljušin Il-62 sa ruskim vojnicima i 35 tona opreme stigli u glavni grad Venecuele Karakas 23. marta. Asošijeted pres je sa svoje strane citirao neimenovanog venecuelanskog zvaničnika koji je rekao da su dva ruska aviona „stigla u Karakas tokom vikenda kao deo tekuće vojne saradnje dva saveznika“. Ruski vojni zvaničnici su u poseti kako bi razgovarali o održavanju opreme, obuci i strategiji, rekao je venecuelanski zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

 

Izvor Tanjug/B92, 25. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u