Sastanak „Kina-EU“ u Parizu, glavna tema trgovina

Emanuel Makron je istakao da želi da izgradi pravedniji, uravnoteženiji multilateralni trgovinski okvir sa Kinom

Trgovina i ekonomske veze bile su glavne teme u Parizu, gde je održan sastanak kineskog predsednika Sija Đinpinga, francuskog Emanuela Makrona, nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika EK Žan Kloda Junkera.

Emanuel Makron je istakao da želi da izgradi pravedniji, uravnoteženiji multilateralni trgovinski okvir sa Kinom.

„Moramo kroz akcije pokazati da saradnja donosi više od konfrontacije i da ćemo više dobiti kroz otvorenost nego kroz zatvaranje vrata“, rekao je Makron.

Francuski lider je nastojao da stvori ujedinjeni front Evrope koji bi se suočio se s kineskim napretkom u trgovini i tehnologiji i podstakne uravnoteženiji odnos sa Pekingom. On je pozvao na partnerstvo s Kinom na temelju poverenja, prenosi Rojters.

„Među nama postoje neslaganja, očigledno u istoriji čovečanstva moć ne ide bez rivalstva, niko od nas nije naivan“, rekao je Makron, dodajući da EU poštuje Kinu i odlučna je da vodi dijalog i ostvari saradnju.

Si je pokušao da uveri Makrona da je saradnja glavni tok u kinesko-evropskim odnosima, čak i ako su dve strane imale razlike i postojala je konkurencija između njih.

„Saradnja je veća od nadmetanja. Treba da povećamo pozitivnu energiju, radimo rame uz rame i pomažemo jedni drugima, i ne treba uvek da brinemo i osvrćemo se iza sebe sa sumnjom, već da se krećemo napred“, rekao je Si.

Angela Merkel je rekla da Evropa želi da igra aktivnu ulogu u kineskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“, ali da ona mora voditi ka većem reciprocitetu u trgovini, sa čime se složio i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je ponovio zahtev da evropske kompanije imaju veći pristup kineskom tržištu.

Rekao je da bi „evropske kompanije mogle da imaju isti stepen pristupa kineskom tržištu, kao što kineske kompanije imaju u Evropi“.

 

Izvor Tanjug/RTS, 26. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u