SBB pomerio RTS na treće mesto u programskoj ponudi, reagovao REM

Najveći kablovski operater u zemlji, kojem je konkurent domaći Telekom, potisnuo RTS na treće mesto. Na prvom mestu N1

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) današnjom odlukom upozorio je kablovskog operatora SBB da je neophodno da odmah vrati pređašnji raspored kanala u svom kablu.

Iz odluke, međutim, kako navodi Udruženje novinara Srbije, nije jasno da li REM traži da SBB RTS vrati na prvo mesto sa kojeg je pomeren 2017. godine ili na drugo gde je Prvi program Javnog servisa bio do pre dva dana.

REM je na sajtu objavio da je povod za današnje upozorenje dopis kojim je SBB obavestio REM da je u toku „promena numeracija programske ponude zbog uvođenja nove numeracije na ključnim platformama EON i istovremeno da je na sporednoj platformi D3 došlo do tehničkih problema”, preneo je Tanjug.

Usled tehničkih problema kako objašnjava u dopisu SBB, došlo je do „privremenog pomeranja ukupno šest kanala za jednu poziciju”. REM sada u dopisu upozorava SBB da „nepoštovanje utvrđenih obaveza kao i nepoštovanje odluka Regulatora povlači za sobom sve zakonske posledice i predstavlja osnov za odgovornost za nastale posledice na tržištu” i eventualne štete koju na ovaj način trpe pružaoci medijskih usluga zbog pomeranja redosleda kanala.

REM je osim toga pozvao predstavnike SBB-a na sednicu Saveta Regulatornog tela koji će biti održan u petak, a tema je „poštovanje posebne obaveze operatora elektronskih komunikacionih mreža za distribuciju medijskih sadržaja”.

Kablovski operator SBB je marta 2017. godine promenio raspored kanala, pa je svoj prekogranični kanal, televiziju N1 stavio na prvo mesto na daljinskom upravljaču na kojem je do tada bio program RTS 1.

SBB je juče ponovo promenio poziciju RTS 1, pa ga je sa drugog mesta, gde je postavio svoj kanal TV Nova S, pomerio na treću poziciju. zbog čega je juče Savet REM-a podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv SBB-a jer ovaj operator nije obavestio Regulatora da je program RTS-a pomerio iza stranih kanala.

 

Izvor Politika, 26. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u