Grčki demarš Ankari zbog ometanja helikoptera u kom je bio Cipras

Cipras je bio u helikopteru kada su se približila dva turska borbena aviona F-4, čime je povređen grčki vazdušni prostor

Grčko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je demarš turskom ambasadoru u Atini navodeći da turski borbeni avioni sve češće narušavaju vazdušni prostor Grčke.

Ovog puta je konkretan razlog za demarš bilo „ometanje“ helikoptera kojim je leteo grčki premijer Aleksis Cipras na ostrvo Agatonisi u Egejskom moru, gde je prisustvovao obeležavanju godišnjice ustanka protiv osmanske vladavine 1821. godine, prenosi grčki list Katimerini.

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što su se grčki i turski ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos i Mevlut Čavošoglu složili da će se delegacije Grčke i Turske sastati kako bi razgovarale o merama za izgradnju poverenja zasnovanim na sporazumu koji su 1988. godine potpisali tadašnji grčki premijer Karolos Papuljas i njegov turski kolega Mesut Ilmaz.

Tokom 25. marta, koji je dan nezavisnosti u Grčkoj, turski avionu su 47 puta u istočnom Egeju narušili grčki nacionalni vazdušni prostor, a zvaničnici u Atini tvrde da se aktivnostima Turske krši sporazum iz 1988. koji, citiraju, predviđa da se obe zemlje uzdrže od vojnih aktivnosti i izbegavaju vojne vežbe tokom perioda turističke sezone, kao i nacionalnih i verskih praznika. Grčki zvaničnici vide narušavanje vazdušnog prostora kao demonstraciju agresivnog stava Turske, kao i kampanje koju vodi Redžep Tajip Erdogan uoči lokalnih izbora u Turskoj koji se održavaju u nedelju.

Prema izveštajima, Cipras je bio u helikopteru kada su se približila dva turska borbena aviona F-4, čime je povređen grčki vazdušni prostor. Helikopter je morao da leti niže kako bi izbegao turske avione, koje su presreli grčki avioni F-16. Incident u blizini Agatonisija u Grčkoj vide još i kao manifestaciju dugo promovisane turske teorije o „sivim zonama“ u Egejskom moru, kojom se osporava suverenitet Grčke na nekolika ostrva u istočnom Egeju.

 

Izvor Sputnjik, 27. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u