Ko je sklonio izložbu o bombardovanju iz Kulturnog centra u Parizu?

„Odbila sam da na bilo koji način učestvujem u toj sramoti u Srpskom kulturnom centru, gde se ponižava Srbija“, reči su Nataše Pejin

Izložba slika povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja uklonjena je iz Kulturnog centra Srbije u Parizu po naredbi direktora Radoslava Pavlovića zbog posete oficira NATO-a, tvrdi koordinatorka za odnose sa medijima u toj ustanovi Nataša Pejin.

Nataša Pejin je na svom Fejsbuk profilu napisala da joj je direktor Radoslav Pavlović preneo da je nalog da se uklone slike Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon, postavljene 23. marta, stigao iz naše ambasade u Parizu. Citirala je direktorove reči o razlogu za uklanjanje izložbe – „da oficirima NATO-a ne bilo neprijatno“ na prijemu koji je trebalo da bude organizovan 25. marta u 18 časova.

Reč je o izložbi „Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su padale bombe“, a jedan od autora, Biljana Vilimon, potvrdila je za Blic da su slike skinute posle samo dva dana od otvaranja izložbe. O tome svedoče i fotografije iz Centra koje je Pejinova postavila na svom profilu na Fejsbuku. Međutim, još nije utvrđeno ko je naložio da se postavka ukloni i koji su razlozi za to.

Pejinova tvrdi da su platna Biljane Vilimon urolovana, kao i dokumentarne fotografije koje su deo izložbe, a da je slika Vlade Veličkovića ostala u prizemlju galerije. Pejinova je napisala da je u utorak, po dolasku na posao, zatekla prazne zidove i da se srela sa Pavlovićem, koji je pojasnio da će u Centru biti održan prijem i da je iz srpske ambasade u Parizu dobio nalog da se slike skinu.

„Rekla sam mu: Vi, Lale Pavloviću, učestvujete u strašnoj sramoti i poniženju Srbije i srpskih žrtava i treba da vas je sramota. Odbijam da učestvujem u ovome, a što se koktela tiče, u ovakvim uslovima, ni čašu hladne vode neću izneti nikome. Otišao je bez reči“, napisala je Pejinova. Kako tvrdi, pred početak koktela iz galerije su uklonjeni svi katalozi o izložbi jer, kako kaže, nije smelo „ništa od toga da se vidi u sali“.

„Odbila sam da na bilo koji način učestvujem u toj sramoti u Srpskom kulturnom centru, gde se ponižava Srbija, umetnici koji izlažu i žrtve bombardovanja 1999, a da kao vrhunac poniženja to sami Srbi organiziju! Napustila sam kancelariju pre dolaska zvanica“, napisala je Pejinova. Slikarka Biljana Vilimon rekla je za Blic da je o uklanjanju postavke niko zvanično nije obavestio i da je saznala posredno.

„Sve to pokazuje da smo potpuno bez samopoštovanja. Ne znam da li je ideja bila da se poštede oni koji su učestvovali u bombardovanju, a mi što smo ga preživeli, nema ni veze. Sve mi to izgleda potpuno sumanuto. Uostalom, ne znam šta ima da se krije jer se nama bombardovanje desilo“, rekla je Vilimonova i dodala da ne zna ko je došao na ideju da ukloni platna.

Pojasnila je da je vlasnik postavke Istorijski muzej Srbije, u kome je bila izložena prošle godine sa idejom da gostuje po Evropi i svetu i da se javnost upozna sa dešavanjima tokom bombardovanja 1999. godine.

 

Izvor Tanjug/RTS, 27. mart 2019.

MINISTARSTVO: TRAŽILI SMO RAZJAŠNjENjE
Ministarstvo inostranih poslova zatražilo je hitan odgovor od Ambasade Srbije u Parizu o događajima vezanim za uklanjanje izložbe u Kulturnom centru u Parizu.

Ova izložba je postavljena povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja na SRJ.

„Ne znamo još šta se desilo, tražili smo izjašnjenje iz Pariza. Ne možemo da arbitriramo odavde“, rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović za Tanjug, reagujući na vest koja se pojavila na društvenim mrežama da je izložba uklonjena kako „oficirima NATO ne bilo neprijatno“ na prijemu koji je trebalo da bude organizovan 26. u Kulturnom centru.

 

Izvor B92, 27. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u