Lompar: Komunisti su uništili srpski kulturni obrazac u CG

„Kulturni obrasci ne odražavaju u potpunosti istorijske događaje, ali mit daje smisao tim činjenicama“

Prof. dr Milo Lompar, profesor književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, ocjenio je da je komunizam urušio srpski kulturni obrazac u Crnoj Gori i da je najodgovorniji za aktuelni antisrpski koncept u Crnoj Gori. Po njegovom mišljenju Broz i njegovi saradnici još 1969. godine su odlučili da sruše kapelu na Lovćenu, jer „nju je postavio kralj Aleksandar i tako je vjenčao Crnu Goru i Srbiju“.

– Sve do 1918. godine u Crnoj Gori je dominantan srpski kulturni oobrazac. Nakon toga dolazi do dinastičkog sukoba između Karađorđevića i Petrovića, ali se u njemu ne postavlja pitanje narodnog i srpskog osjećanja Crne Gore. U Drugom svjetskom ratu dolazi do političke podjele, ali se takođe ne osporava narodnosni osjećaj, ali nakon 1945. dolazi do otvorene nacionalne podjele, koja je je i najopasnija, primjetio je prof. dr Lompar.

Po njegovim riječima komunisti su nakon rata formirali antisrpski karakter na taj način što su četnike poistovjećivali sa Srbima i kvalifikovali ih kao poražene snage. Pored toga oni su uspjeli da promijeni obrazovni sistem onako kako je njima odgovaralo, a ne smije se zaboraviti ni korupcija uz pomoć koje su nagrađivani kadrovi koji su se odricali srpske tradicije Crne Gore.

– Posljedica toga je na početku nesrpski, a potom antisrpski karakter Crne Gore– pojasnio je prof. dr Lompar.

On se osvrnuo i na formiranje srpskog kulturnog obrasca od srednjeg vijeka, pa do danas. Taj obrazac se zasniva na tri ključna čvora bez koje nema srpskog kulturnog modela.

– Srpski kulturni obrazac čine Svetosavlje, Kosovski mit i seobe. U onoj mjeri koliko se taj kulturni obrazac čuvao u novom vremenu, toliko je sačuvan i srpski kulturni individualitet. On je za razliku od nekih kulturnih obrazaca inkluzivan, odnosno otvoren je prema drugima, što dokazuju istaknuti pojedinci druge vjere koji su se opredjeljivali da pripadaju srpskoj kulturi, rekao je prof. dr Lompar.

Nakon ropstva pod islamom srpski kulturni obrazac se obnavlja u djelu Njegoša, koji je znao da je kosovski mit zasnovan na metafizičkom opredjeljenju cara Lazara za nebesko carstvo, ali da to ne isključuje podvig Miloša Obilića.

– Kulturni obrasci ne odražavaju u potpunosti istorijske događaje, ali mit daje smisao tim činjenicama, pa zbog toga nijesu u pravu oni koji uporno kritikuju mit kao nešto što je anahrono i što pripada prošlosti – zaključio je prof. dr Lompar.

 

Izvor IN4S, 22. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u