„Ako se potvrde navodi o cenzuri izložbe, sankcionisati odgovorne“

Ministarstvo kulture izašlo sa saopštenjem da će u slučaju da se potvrde navodi o cenzuri, oni zahtevati sankcionisanje odgovornih

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da će insistirati da se utvrdi da li je iz KIC Srbije u Parizu privremeno uklonjen deo izložbe povodom 20. godišnjice početka NATO agresije i najavilo da će „u slučaju da se potvrde navodi o cenzuri” pozvati da se „adekvatno sankcionišu lica koja su učestvovala u ugrožavanju slobode umetničkog izraza”.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je izložba „Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su padale bombe” deo programa koji je odobrio taj resor a da je „navodno privremeno uklonjena pod izgovorom da bi njen sadržaj mogao biti neprijatan za određene zvanice, koje su 26. marta prisustvovale koktelu”, prenosi Beta.

„U slučaju da se potvrde navodi o cenzuri sadržaja pomenute izložbe, Ministarstvo kulture i informisanja poziva da se utvrdi odgovornost i adekvatno sankcionišu lica koja su učestvovala u ugrožavanju slobode umetničkog izraza i manipulisala programom odobrenim od strane Ministarstva kulture i informisanja, u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije”, stoji u saopštenju.

Javnost je o uklanjanju izložbe obavestila koordinatorka za odnose sa medijima u Kulturno-informativnom centru Nataša Pejin, koja je na društvenim mrežama objavila da su samo dva dana od otvaranja izložbe „Srbija 1999. 20 godina posle – dok su padale bombe”, skinuta platna Biljane Vilimon i Vlade Veličkovića.

Ona je napisala da se tog dana srela sa direktorom Radoslavom Pavlovićem, koji joj je kazao da se u Centru održava prijem i da je iz srpske ambasade u Parizu dobio nalog da se slike skinu, kako „oficirima NATO ne bilo neprijatno” na prijemu.

 

Izvor Politika, 28. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u