Britanija povodom Huaveja stala uz SAD

SAD smatraju da u softveru kompanije postoje tzv. „backdoor“ ulazi, koji omogućavaju kineskoj vladi da pristupi osetljivim podacima

Britanski inspektori sajber bezbednosti saopštili su danas da su pronašli značajne tehničke probleme u softveru kineskog giganta „Huaveja“, koji predstavljaju rizik za mobilne mreže u Britaniji, prenosi Tanjug.

Inspektori smatraju da „Huavej“ ne radi na popravci problema, a svoj zaključak zasnivaju na činjenici da kompanija nije rešila ni prošlogodišnje probleme koji su istaknuti u redovnoj inskpekciji, prenosi AP.

Agencija podseća da SAD smatraju da u softveru kompanije postoje tzv. „backdoor“ ulazi, koji omogućavaju kineskoj vladi da pristupi osetljivim podacima.

Američka vlada upozorila je svoje evropske saveznice da „Huaveju“ ne dozvole pristup komunikacionim mrežama sledeće generacije, zbog bojazni da će kineske vlasti to iskoristiti za sajber špijunažu.

Britanija, za sada, nije uslišila upozorenje i tvrde da mogu da se izbore sa rizicima bez ikakvog bojkota kompanije, a sličan stav zauzela je i Evropska unija.

 

Izvor Sputnjik, 28. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u