SB UN o Golanskoj visoravni – 14 zemalja protiv SAD

Govornici su, jedan za drugim, na sednici u UN podržavali suverenitet Sirije nad Golanskom visoravni

SAD su se našle na udaru oštrih kritika 14 drugih zemalja članica Saveta bezbednosti UN zbog odluke da priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, jer to predstavlja kršenje rezolucija najvišeg izvršnog tela svetske organizacije. Govornici su, jedan za drugim, na sednici u UN podržavali suverenitet Sirije nad Golanskom visoravni, javlja AP.

Istovremeno su kritikovali raniju izraelsku aneksiju Golanske visoravni i odluku američkog predsednika Donalda Trampa da prizna suverenitet Izraela nad tom oblasti.

„Taj jednostrani potez ne pomaže pronalaženju dugotrajnog miroljubivog rešenja za sukob na Bliskom istoku“, rekao je ambasador Južne Afrike Džeri Matdžila.

Matdžila je, zajedno sa drugim govornicima, ukazao na rezolucije kojima se Izrael poziva da okonča okupaciju Golanske visoravni. Među tim rezolucijama je i ona iz decembra 1981. godine, kojom se izraelska aneksija te strateški značajne oblasti proglašava „ništavom, nevažećom i bez pravnog efekta“, prenosi AP. Rusija, najbliži saveznik Sirije, pozvala je vlade da i dalje Golansku visoravan smatraju teritorijom koja je pod okupacijom Izraela.

„Ako je bilo ko u iskušenju da sledi ovaj loš primer, pozivamo ga da se uzdrži od te agresivne revizije međunarodnog prava“, istakao je zamenik ruskog ambasadora Vladimir Safronkov.

Nemački ambasador Kristof Hojsgen i britanska ambasadorka Keren Pirs su, navodi AP, iskoristili ovaj sastanak da kritikuju vladu sirijskog predsednika Bašara el Asada zbog bombardovanja civila, upotrebe hemijskog oružja i kršenja ljudskih prava tokom osmogodišnjeg sukoba.

Američki politički koordinator Rodni Hanter rekao je da UNDOF, mirovne snage raspoređene na Golanskoj visoravni čiji mandat ističe 30. juna, imaju „ključnu ulogu u očuvanju stabilnosti između Izraela i Sirije“. Hanter je rekao da američko priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni ne utiče na sporazum o prekidu vatre iz 1974. godine, niti se „na bilo koji način ugrožava mandat UNDOF-a“.

Sirija je u pismu kojim je zatražila sastanak Saveta okarakterisala SAD kao „nepodnošljivog prekršitelja“ rezolucija SB, a Severna Koreja je izdala saopštenje u kom podržava „napore sirijske vlade i naroda da povrate okupiranu Golansku visoravan“. Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je u ponedeljak dekret kojim se priznaje izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni. Rusija i Sirija, kao i ključne evropske države, kao što su Nemačka i Francuska, izrazile su protivljenje takvim jednostranim aktima.

 

Izvor Tanjug/RTS, 28. mart 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u