SPC gradi veliki hram u Budvi

„Video sam da je Budva izrasla u veliki grad. Taj hram će biti ukras Budve i njena duša”, rekao je mitropolit Amfilohije

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC započeće gradnju velikog hrama posvećenog Svetom apostolu Marku, na dobru crkve Sveta Petka, na gradskoj zaobilaznici. To je za list Vijesti kazao mitropolit SPC Amfilohije, potvrdivši da je projekat pravoslavnog hrama gotov, te da Budva zaslužuje takvu svetinju.

Gradnja hrama predviđena je na mestu gde se trenutno nalazi gradska kapela, koju je opština mimo odobrenja mitropolije izgradila, da bi je potom crkva dozvolila da ostane, ali da mora da bude izmeštena kada bude planirana gradnja hrama, koji je nekada na tom mestu postojao.

„Ako Bog da, gradićemo hram apostola Marka, to sada i od vas Budvana zavisi. I treba da se sagradi, jer je to najstariji hram koji je bio. Vreme je da se taj hram obnovi,” kazao je Amfilohije, prenosi Beta. Prema njegovim rečima hram će biti ukras Budve.

„Video sam da je Budva izrasla u veliki grad. Taj hram će biti ukras Budve i njena duša. Jer, stara Budva, gde su hramovi i rimokatolički i naš, Svete trojice, a sada ovde treba da se sagradi pravi hram posvećen apostolu Marku, svedoku večne i neprolazne ljubavi”, kazao je Amfilohije, i naveo da je potrebno da kapela bude izmeštena jer se tu nalazi bez blagoslova.

 

Izvor Politika, 28. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u